Президентът на Украйна Петро Порошенко оповести нова ракетна програма, предвиждаща в страната да бъдат създадени (по-точно възстановени) прецизни оръжия, "способни да поразяват цели дълбоко в тила на противника". Както се знае, киевските власти смятат за такъв противник Русия.

В слово на заседание на Съвета за регионално развитие на Черкаска област Порошенко заяви в събота, че с оглед "де факто" разпадането на Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег (ДРСМО) Украйна "също се е отърсила от известни ограничения и ангажименти, спазвани досега". Украинският лидер подчерта: "Вече не сме обвързани с никакви ограничения, засягащи било далечината на полета, било мощността на нашите ракети - нека врагът също знае това. Имаме нужда от прецизни ракетни оръжия и не се каним в бъдеще да повтаряме грешките от Будапещенския меморандум".

Някой би сметнал тези изявления за пиар акция - част от предизборната кампания. Не бива обаче да забравяме, че курсът към милитаризация е залегнал в ръководни документи, закони и програми на Украйна, почти независещи от днешните политически битки.

Ако преценим само фактите, курсът към възстановяване на ракетните прецизни оръжия със значителен обсег (до 3000 км) негласно се осъществява в Украйна от 2014 г., когато в състава на Русия бе включен Крим, а в Донбас започна гражданска война и киевските власти с подкрепата на Запада обвиниха Русия като неин подпалвач. Но едва когато на 4 март 2019 г. руският президент Владимир Путин подписа указ, временно спиращ действието на ДРСМО, Порошенко изведнъж заговори уверено, че Киев "няма да повтаря грешките на Будапещенския меморандум" и осъществявайки новата програма за развитие на прецизни оръжия, няма да ограничава "било далечината на полета, било мощността на ракетите".

Споменатият от Порошенко в събота отказ от ограниченията в обсега и най-вече в мощността на ракетните оръжия може би означава, че има изгледи ракетите да бъдат оборудвани с ядрени боеприпаси (ЯБП).

Както предвиждаха Будапещенският меморандум и Лисабонският протокол, още преди 1996 г. Украйна се присъедини към Договора за неразпространение на ядрените оръжия наред с Казахстан и Беларус като страна-участничка, непритежаваща ядрени оръжия. Сега, над 20 години след подписването на тези документи, Порошенко намекна, че скоро Украйна може да стане ядрена сила.

Предпоставки за това зрееха отдавна. Използвайки останалия от съветско време значителен отбранително-промишлен потенциал, през последните четири години Украйна според Порошенко е тествала и взела на въоръжение крилати ракети "Нептун" и система за залпов огън с прецизни ракети "Олха". Обсегът им засега е сравнително малък. Според открити данни "нептуните" имат радиус на действие до 300 км, а "Олха" - до 120 км. Те вече са разположени в Донбас и на брега на Азовско море.

"При повечко усилия ракетите "Нептун", разработени на базата на съветските Х-35, ще стигнат и до Москва", смята Сергий Згурец, директор на информационно-консултантската компания "Дифенс експрес". Според експерта това ще стане, ако бъде увеличен резервът от гориво (керосин) за тяговия ракетен двигател. Може да се предположи, че "нептуните" ще носят ЯБП с малка или свръхмалка мощност.

Украйна разработва междувременно и по-големи проекти. И както обеща Порошенко, "в най-скоро време те ще бъдат демонстрирани". Според експерти може би става дума за оперативно-тактическите ракетни комплекси "Гром-2" и "Коршун-2", разработки на конструкторското бюро "Южное". Данните за тези проекти в открит достъп не са много. "Гром-2" е ракета, разработвана в Украйна от 1994 г., за да подмени остарелите ракети, получени от украинската армия като наследство от съветската, като "Скъд" и "Точка-У" (за тях в Съветския съюз също се предвиждаха бойни глави с ЯБП). А "Коршун-2" са по-страховити прецизни оръжия, за чието създаване според украински източници се използват технологиите на съветските крилати ракети Х-55.

През 2014 г. пресслужбата на бюро "Южное" заяви, че крилатите ракети "Коршун-2" ще летят, следвайки плътно релефа на местността, на свръхмалки височини (до 50 м над земната повърхност). Обсегът им възлиза на 280-300 км. Това обаче не са точните характеристики. Има открити данни, според които обсегът на ракетите Х-55 и техните модификации е от 2500 до 3000 км.

Тези ракети, с които бяха въоръжавани стратегическите ракетоносци Ту-160 и Ту-95МС, се произвеждаха от Харковското авиопромишлено обединение. След разпадането на Съветския съюз в Украйна остана голямо количество ракети. През 1999 г. Украйна предаде на Русия срещу доставки на природен газ 575 ракети Х-55 и Х-55СМ. През 2005 г. бившият руски министър на отбраната Сергей Иванов заяви, че според някои данни Украйна е продавала такива стратегически крилати ракети на Китай и на Иран. Впоследствие тези страни организираха въз основа на Х-55 собствено производство на ракети със среден обсег. Както гласят оценки на министерството на отбраната в Москва, китайските ракети "Дунхай 10", създадени според експерти на базата на Х-55, не отстъпват по някои показатели на руските крилати ракети с морско базиране 3М-14 "Калибър".

"Щом китайците са успели да създадат "Дунхай 10", украинските специалисти от индустрията също могат", смята военният експерт генерал-лейтенант Юрий Неткачев. Той впрочем изрази надежда, че "международната общност няма да позволи на Украйна да нарушава Будапещенския меморандум, като развива нови ракетни програми, предвиждащи използване на оръжия за масово поразяване".

Превод БТА

На снимката: Петро Порошенко по време на Мюнхенската конференция по сигурността, 2018 г.