Главнокомандващият Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа, американският генерал Къртис Скапароти, иска да засили отбраната на Украйна, изправена пред "агресивните действия" на Русия в Източна Украйна и в Черно море, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

Миналата година САЩ продадоха преносими противотанкови ракетни комплекси "Джавелин" на Украйна, но "има други системи, снайперски пушки, боеприпаси", които САЩ биха могли да доставят на украинската армия, посочи генерал Скапароти на изслушване в комисия в американския Сенат.

"Трябва може би да се помисли и за Керченския проток и може би да се предвиди също морска отбрана в бъдеще", добави американският генерал, визирайки задържането на украински бойни кораби от Русия в Азовско море в края на миналата година.

Пет години след анексирането на Крим от Русия, Москва не спазва ангажиментите си по Минските споразумения, подписани през 2015 г. за възстановяване на мира, припомни генерал Скапароти. Той отбеляза също, че "Русия продължава да въоръжава антиправителствени сили в Украйна, да ги обучава, да се опира на тях и да воюва на тяхна страна".

Скарапоти каза също, че се планира в Европа за постоянно да бъдат разположени американски изтребители-бомбардировачи от пето поколение F-22 и F-35.