Комедийният актьор Володимир Зеленский, който е с най-висок рейтинг в анкетите преди президентските избори в Украйна в края на март, заяви, че страната трябва да преговаря с Русия, за да сложи край на конфликта в източните провинции, предаде Асошиейтед прес, на която се позова БТА.

Зеленский, който преди е изпълнявал ролята на президент на Украйна в популярен тв сериал, изпреварва в анкетите настоящия президент Петро Порошенко и експремиера Юлия Тимошенко. Вчера той каза, че ако бъде избран за държавен глава, най-важната му задача ще бъде да спасява живота на хора. По думите му преговорите с Москва са единственият начин за прекратяване на конфликта със сепаратистите, започнал след като Русия анексира Крим през 2014 г.

Комедиантът добави, че като президент ще помоли САЩ и Великобритания да се включат в мирните преговори, в които досега посредници бяха Германия и Франция. Зеленский обаче подчерта, че "няма да има компромиси със суверенитета на Украйна", нито "търгуване с територии", съобщи АП.

ТАСС цитира резултатите на анкета на социологическата агенция "София", осъществена в периода 20-26 февруари. Според тях на изборите на 31 март Володимир Зеленский може да разчита на 18,3 на сто от гласовете, следван от Юлия Тимошенко с 15,4, Петро Порошенко с 12,1 и Юрия Бойко - 11,2 на сто. Останалите кандидати имат рейтинг под 7 пункта. Ако предстоеше изборите да се състоят идната неделя, избирателната активност би била 77 процента, установява проучването на "София.

Предишни анкети на други агенции са отреждали на Порошенко второ място.

Тимошенко обвини Порошенко в измама

Кандидатката за президент на Украйна Юлия Тимошенко обвини днес държавния глава Петро Порошенко в измама, засилвайки напрежението по-малко от месец преди първия тур на президентските избори, който се очертава непредвидим, съобщи Франс прес.

Тимошенко се яви в централата на полицията в Киев, за да предаде, по думите й, "доказателства и свидетелски показания, че се готвят измами и купуване на гласове в голям мащаб".

"Днес корупцията е системна в цяла Украйна", заяви тя и обвини депутат от партията на Порошенко, че стои зад "голяма пирамидална система за раздаване на пари" за купуване на гласове за изборите на 31 март.

Полицията потвърди пред АФП, че е започнала разследване и добави, че води още десетки разследвания за нарушаване на изборния кодекс по сигнали и жалби на кандидати.

"Няма никакво доказателство за опити за купуване на избиратели от страна на екипа на г-н Порошенко", каза пред журналисти говорителят на кампанията на президента Олег Медведев.