Върховната рада на Украйна прие днес законодателен акт, според който наблюдател на президентски, парламентарни или местни избори в страната не може да бъде "гражданин или поданик на държава, която Върховната рада е признала за държава агресор или държава окупатор".

Забраната се отнася също за "лице, предложено (за наблюдател) от държава, която Върховната рада е признала за държава агресор или държава окупатор", предаде ТАСС.

Вчера Бюрото за демократически институции и права на човека към ОССЕ, което извършва наблюдения на избори, съобщи, че е получило от страните членки на организацията заявки за 92-ма наблюдатели за президентските избори в Украйна през март.

Сред заявените кандидати има двама граждани на Руската федерация.

Същевременно парламентът на Украйна прие днес промяна в конституцията, която утвърждава евроатлантическата ориентация на страната, предаде Асошиейтед прес.

Президентът Петро Порошенко заяви, че този "исторически ден" ще придаде сила на неговото правителство да извърши необходимите икономически реформи. Социологически проучвания сочат, че сред украинците има значителна подкрепа за бъдещо присъединяване към НАТО и ЕС, особено след като Русия анексира Крим и се намеси в Източна Украйна през 2014 г.

Тази пролет Порошенко ще се бори за преизбиране.

Големите протести в Украйна през 2013 г. започнаха, след като тогавашният президент отказа да подпише споразумението за асоцииране с ЕС. Новото правителство, което пое властта през февруари 2014 г., се обяви за членство в ЕС и НАТО - нещо, което обезпокои Русия.