Кандидатът за президент на Украйна, лидерът на партията "Баткивщина" Юлия Тимошенко, пое писмен ангажимент-обещание, ако спечели президентските избори да върне Донбас и Крим под контрола на Киев.

"Подписвам това обещание. Ако не изпълня ангажимента си, ще напусна поста ... Донбас и Крим ще бъдат върнати", категорична бе Тимошенко по време на пресконференция. Тя обеща също да предложи промени в конституцията, включително отпадане на депутатския имунитет, въвеждане на безплатно образование за младите хора и предоставяне на нисколихвени заеми за младите семейства.

Освен това Тимошенко обеща да увеличи доходите "до нивата в Полша", а заплатите на военните да станат "един път и половина по-високи от средните в страната". Тимошенко се ангажира и с реформа в здравеопазването, елемент от която е задължителната медицинска застраховка. Наред с това кандидат-президентът обеща да "унищожи" олигархическите кланове, корупцията, както и да попречи на корумпираните служители да напуснат страната.

Тимошенко призова останалите кандидати да подпишат подобни заявления в рамките на техните предизборни кампании.

Президентските избори в Украйна ще се проведат на 31 март. Кандидатите за най-високия държавен пост са 43-има. Според социологическите проучвания, през последните няколко месеца, Тимошенко неизменно бе начело в обществените предпочитания, но през януари шоуменът Владимир Зеленский я задмина. Самият Зеленски каза неотдавна, че преговорите с Москва са единственият начин за прекратяване на конфликта със сепаратистите в Източна Украйна, започнал след като Русия анексира Крим през 2014 г.

ТАСС цитира наскоро резултатите на анкета на социологическата агенция "София", осъществена в периода 20-26 февруари. Според тях на изборите на 31 март Володимир Зеленский може да разчита на 18,3 на сто от гласовете, следван от Юлия Тимошенко с 15,4, Петро Порошенко с 12,1 и Юрия Бойко - 11,2 на сто. Останалите кандидати имат рейтинг под 7 пункта. Ако предстоеше изборите да се състоят идната неделя, избирателната активност би била 77 процента, установява проучването на "София.