Скандално видео с дописване на преференции за кандидати за общински съветници се появи в социалните мрежи. Според публикациите то е от ОИК Борован, секция 060500005 във врачанското село Малорад, и е заснето с видеонаблюдението за броене на бюлетини.

"Тук сме си наши момчета. Щете ли да помогнем на Мартин, на некой, на баче Цено, да ги направим на преференцията, да има хора от село там", казва мъж зад кадър на видеото.

Разговорът в комисията продължава с инструкции на празните бюлетини без преференция да се отбележи номер 102.

По-късно във видеото се вижда член на комисията, която взима тесте с бюлетини и започва да ги "поправя" с химикалка.

Дейността им обаче е прекъсната с почукване на вратата. "Спри, спри, спри, пак е нещо", завършва видеото.

ОИК проверява случая. Образувана е преписка в МВР, под надзора на прокуратурата. По-късно стана ясно и че Районната прокуратура във Враца е започнала разследване. Наблюдаващият прокурор е дал конкретни указания на разследващия орган за събиране на доказателства във връзка с направена проверка на сигнал, постъпил от Районното управление на МВР в Бяла Слатина. 

Предстоят разпити на свидетели, в това число членове на Общинска избирателна комисия - Борован и кандидат от съответна политическа партия.

Ще бъдат изискани записи от налични камери за видеонаблюдение в периметъра около местопрестъплението и назначена видеотехническа и лицево-идентификационна експертиза.

Следва да се изяснят всички факти и обстоятелства, относими към предмета на доказване.

Законът предвижда наказание "лишаване от свобода" от една до пет години за длъжностно лице, както и лице от състава на избирателна комисия, което по какъвто и да е начин преправи резултат от избори.

Бившият председател на ЦИК Александър Андреев обясни пред NOVA, че членовете на СИК са длъжностни лица и носят наказателна отговорност.

"Видеото е достатъчно основание за законова проверка на фактите. Има ситуации, при които се пускат бюлетини от името на хора, които не са упражнили право на глас. Носенето на отговорност е мярка за париране на злоупотреби", обясни той.

От своя страна изборният наблюдател Стоил Стоилов определи извършителите на подправянето на бюлетините като организирана престъпна група:

"Тя извършва документна измама. Срам и резил на местните партийни ръководители, подбрали тези членове на СИК. Изборният процес е подаване на декларация. Видеонаблюдението трябваше да бъде анализирано и да се види какви са основните проблеми. Председателите и секретарите на СИК трябва да се извадят от властта на партиите, а единствените политически представители да са застъпниците. Те сега са форма на купуване на гласове".

Междувременно от Националния щаб на коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) съобщиха, че са сигнализирали прокуратурата и Областната дирекция на МВР-Враца за това, че председателят на комисията, част от квотата на ПП-ДБ в комисията, Моника Йорданова е заснета да подправя бюлетини. От щаба на коалиция ПП-ДБ уточняват, че нямат издигнат кандидат там и са предприели незабавни мерки по отстраняването на своя представител.