"Публикуваните преди малко материали потвърждават информациите, които се изнасяха от правоохранителните органи в последните дни, за това, че определени групи се опитват да контролират мирния протест на гражданите и да се създават провокации", това заяви на извънреден брифинг зам.-директорът на СДВР Антон Златанов, след като от прокуратурата публикува разговори на обвиняемия бизнесмен Васил Божков, в които той казва, че "прави щаб на протеста".

"Има данни за организираност. По моя опит огромната маса от хора излизат на протест по свое убеждение, но винаги има някакво малцинство вътре, което се опитва да опорочи протеста. Уважаеми граждани, не се поддавайте на провокации! Ние сме там, за да помогнем за това изразяване на вашето мнение", изтъкна Златанов.

"Шествията митингите, които се провеждат пред последните дни, не са заявявани и не са разрешавани от Столична община. Въпреки това, ние уважаваме правото за свободно събиране на гражданите и създаваме организация за движението и за обществен ред, така че да защитим правата и на тези които протестират, и на тези, които искат да се придвижват. Нашата роля е да защитаваме правата на всички граждани, независимо от тяхното мнение и техните политически пристрастия. Призовавам всички протестиращи да се запознаят с информацията, която произтича и да помогне и на нас да опазим обществения ред и държавността", посочи той.

Златанов благодари на протестиращите от снощи, които се обръщали към органите на реда, за да търсят съдействието им, за да премахнат от редиците на протеста именно провокаторите.

"Благодарим на всички граждани, излезли да протестират по свое собствено желание. Това са хора, които отвътре нещо им е казало да излязат да протестират. Посланието ни е да не се подават на онези групички, те са видни за самите протестиращи. Снощи на няколко пъти бяхме потърсени за съдействие от хора, които съзряха лица, създаващи напрежение. Благодарим на всички, които не се подават, протестират мирно и ги призоваваме да продължат така и в следващите дни. Отново първата редица на полицейски служители са със жилетки "Антиконфликт", допълни зам.-шефът на столичната полиция.

"Провокации и насилие от страна на униформени към протестиращи няма да има. Въпреки това публикуваните материали, които са вече достъпни за всички, потвърждават информацията на правоохранителните органи, че определени групи се опитват да контролират мирния протест на гражданите. Ролята ни е да защитаваме правата на всички граждани, независимо от тяхното мнение и политически пристрастия", подчерта Златанов.

Късно снощи от полицията призоваха протестиращите в София да не се поддават на провокации, след като униформените съобщиха, че пред Министерския съвет младежи с черни качулки са запалили факли.

Отново вчера от МВР обявиха, че проверяват информациите за използването на физическа сила от страна на полицейски служители над протестиращи в София.

Назначени са вече проверки, които имат за цел да установят участващите в тях лица. Те приключат в едномесечен срок.

Директорът на СДВР Георги Хаджиев поиска време, за да се установи в пълнота обективната истина.

"При констатирани нарушения от страна на униформените, ще бъде поискана и потърсена отговорността им", обяви той.

И настоя, че всекидневно се инструктират всички полицейски служители за използването на физическа сила и помощни средства спрямо протестиращите граждани.