Съдът реши, че 29-годишният Димитър Педев, който бе задържан по време на протестите в София и по-късно приет в "Пирогов" с наранявания след стълкновение с полицаи, може да остане на свобода срещу  1000 лева гаранция.

Младият мъж, който е бивш режисьор в БНТ, обаче продължава да е настанен в "Пирогов", тъй като здравословното му състояние не позволява да бъде изписан.

По-рано днес от МВР съобщиха, че Педев е бил арестуван, защото се държал непристойно и грубо със служители на реда. Заради това му Повдигнато му е обвинение за непристойни действия по отношение на полицейски служители на публично място. По отношение на полицейското насилие от СДВР заявиха само, че засега се извършва проверка и че твърденията на майката са само нейната версия.

В ефира на bTV тази сутрин тя разказа, че синът й няма спомени от случилото се.

„Той е с тежко комоцио и огромен хематом на лявото око. Има и наранявания по цялото тяло. Окован е в белезници и го пазят полицаи като най-големия престъпник“, каза Юлия Педева, която вече се оплака, че два дни не е имала връзка с него и чак след като разбрала от медиите, че в "Пирогов" са настанени пострадали при сблъсъците с полицията, го потърсила там и установила, че е там. 

„Синът ми няма никакви провинения до този момент. Той е млад и интелигентен човек. Това слънчево момче не е способно на агресия", добави жената.

„Видимо има множество охлузвания, аркада на окото, хематом. Изглежда като доста бит човек. Личи си, че не е самоволно падане”, коментира пък адвокатът му Христо Ботев. 

От полицията подчертаха, че Димитър Педев не е задържан пред Министерски съвет и няма нищо общо със случая на другия млад мъж, който беше сниман, докато полицаи го бият. Педев арустуван на Орлов мост.

От "Да, България" обаче поискаха оставката на вътрешния министър Младен Маринов.

Междувременно днес, освен че продължават протестите с искане за оставка на правителството, протестна демонстрация се провежда и пред сградата на МВР. Там са съпредседателят на "Да, България" Христо Иванов и бившият зам.-председател на "Движение България на гражданите" на Меглена Кунева - Найден Зеленогорски. Те настояват Маринов да се оттегли от поста и заради сблъсъците край лятната резиденция на Ахмед Доган край парк "Росенец".

Очаквайте подробности...