Посолството на САЩ в България подкрепи масовите протести в столицата и страната срещу управляващите и последните действия на прокуратурата.

Късно тази вечер, в изявление във Фейсбука на дипломатическата мисия, ръководена от Херо Мустафа, се казва:

"Правото на мирно събиране е основна демократична ценност. Демонстрациите и протестите са знак за цветущо и жизнено гражданско общество. Мирните протести са играли ключова роля в 244-годишната демокрация на Съединените щати.

Всяка нация заслужава съдебна система, която е надпартийна и подвластна на върховенството на закона. Ние подкрепяме българския народ в стремежа му за повишаване на доверието в демократичната система и насърчаване на върховенството на закона в България. Никой не е над закона".

Малко по-късно от пресцентъра на МВР съобщиха, че младежи с черни качулки са запалили факли сред протестиращите. Няма пострадали.

Служителите на реда продължават да опазват обществения ред. МВР призовава гражданите да не се поддават на провокации, се казва още в съобщението.

Автомобилът, чието задно стъкло беше счупено по време на днешната демонстрация пред Министерски съвет, е на Нова телевизия. От медията обаче заявиха, че атаката не е била целенасочена, защото колата не е била брандирана. Задържаният от полицията 33-годишен мъж бил видимо неадекватен и хвърлил предмет, с който строшил стъклото.

Снимка: Булфото

Протестът приключи към 23 часа, тази вечер шествие нямаше. За сряда обаче се подготвя блокада на Народното събрание, ако правителството не подаде оставка. Премиерът Бойко Борисов обаче вече заяви, че не смята да се оттегля от властта за трети път преди края на мандата си.