Шестима вече са с повдигнати обвинения след акцията на "Икономическата полиция" в Пловдив съвместно с ДАНС, която завърши с арести за двама управители на дружества - на "Хеброс бус" - Веселин Дошков и Иван Чолаков, собственик "Автотранс 2000" заедно с брат му Димитър Чолаков, а освен тях и на още четирима общински служители.

Става въпрос за документни измами, довели до източване от бюджета на над 30 млн. лева.

По данни на прокуратурата от 2016 г. до 2021 г. тези транспортни фирми, извършващи вътрешноградски автобусни превози, са получавали тези средства от общинския и държавния бюджет като подпомагане. Парите са вземани въз основа на документи, които са удостоверявали, че работят на загуба.

"Повече от 1 година ежедневно събирахме информация, която беше оценена от прокуратурата като годна. Вчера разследващите повдигнаха обвинения на шест лица, като две от тях са на управители на дружества, които се занимават с транспортна дейност, част от градския транспорт, а четири са от общинските администрации на Пловдив и Асеновгард", каза пред медиите комисар Славчо Алексиев - началник на "Икономическа полиция".

И добави: "Взети са им мерки за неотклонение. Работата по случая продължава".

"Успяхме да неутрализираме риска Пловдив, Асеновград и някои общини да останат без градски транспорт, като предотвратихме източването на средства, предназначени за подпомагане на градския транспорт в тези общини", посочи Алексиев.