Тоновете храна с изтекъл срок на годност от разследването на Димитър Върбанов продължават да са в склада на търговеца, защото държавният контролен орган не разполага с достатъчно площ за тях.

"Нашите инспектори също са подложени на агресия. Не физическа, а вербална". Това заяви пред Нова телевизия д-р Станимир Спасов, директор на Областната дирекция по безопасност на храните във Велико Търново.

Преди дни репортерът на "Господари на ефира" Димитър Върбанов беше пребит заради поредица от репортажи за склад, който осъществява продажба на храни с изтекъл срок на годност.

"Първият сигнал дойде от господин Върбанов, от "Господари на ефира". Извършихме съвместна проверка. Констатираните количества храни с изтекъл срок са възбранени. Ставаше въпрос за голямо количество, чиято стойност беше доста по-висока от моите правомощия да налагам възбрана - става дума за 9 тона на стойност над 25 хиляди лева. Затова пуснахме докладна записка. Издадена е заповед за спиране на реализацията и унищожаване от изпълнителния директор", посочи Спасов, като подчерта, че всички документи за тяхното унищожаване са издадени.

Тези 9 тона хранителни продукти не трябвало да се унищожават, докато не приключат съдебните дела.

Прокуратурата обаче е категорична, че е иззела необходимите й веществени доказателства и няма нужда от целия тонаж. Сега вместо да изпълни собствената си заповед за унищожаване, държавната агенция прави ежеседмични проверки дали запечатаната храна стои все така запечатана.

"С тези храни те не търгуват. За да бъде затворен складът, ние трябва да имаме законово основание за това", изтъкна Спасов. И допълни, че инспекторите са проверили всички обекти, за които е имало твърдения, че са закупували стоки от складовете.

"Всички продукти са били проследени. Там, където е имало и най-малко съмнение за наличие на продукти с изтекъл срок, всички са били унищожени", категоричен беше Спасов.