Двама души са задържани за нападението над журналист във Велико Търново, повдигнати са им обвинения, каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Репортерът на "Господари на ефира" Димитър Върбанов беше нападнат и бит вчера от служители на склад за храни, които са обект на негово разследване. Случаят предизвика гневната реакция на премиера Бойко Борисов, който от Ню Йорк поискал спешно да му се докладва за разследването и виновните да бъдат най-строго наказани. Той изрази надежда "и прокурорите бързо да повдигнат обвинения, разбира се, по всички правила на наказателния закон".

Незабавно след подаването на сигнала за инцидента, Районната прокуратура във Велико Търново е разпоредила започване на досъдебно производство. Още в късните часове вчера са разпитани свидетели, включително и пострадалите. Освидетелствани са с тяхно съгласие, обясни Арнаудова, цитирана от "Фокус". Извършен е оглед на местопроизшествието, иззети са камери за видеонаблюдение, както и други веществени доказателства, добави тя.

Днес две от лицата, за които имаме доказателства, че са извършили престъпно деяние, са привлечени като обвиняеми и са задържани от Районната прокуратура във Велико Търново за 72 часа. Обвинението към тях е за причиняване на лека телесна повреда по хулигански подбуди, каза още Румяна Арнаудова.

Във връзка с разследването премиерът Борисов каза още, че "в 2 или 3 през нощта българско време" е разговарял с директора на Национална полиция Христо Терзийски, който бил в Хага. Дал им час и половина срок да му докладват - "арестувани, задържани, съответно, побойниците и с цялата строгост на закона да бъдат наказани".

Първи, да лежи журналистът пред склада откриват полицаите, след като той подал сигнал. Пред склада намират господин Върбанов, който е бил на земята, в този момент е дошла линейка, която го е откарала в болницата за преглед, обясни за Нова старши комисар Димитър Машов от ОД на МВР - Велико Търново.

Досъдебното производство е за телесна повреда по хулигански подбуди. Те твърдят една версия, г-н Върбанов твърди друго и по тази причина трябва да се изяснят всички обстоятелства по случая, допълни Машов.

Според потърпевшия репортер става дума за над 15 тона храни с изтекъл срок на годност, за които той сигнализира от юни. Но, по думите му, прокуратурата, икономическата полиция и агенцията по безопасност на храните се оказват само регистратори на иначе публична тайна, огласена в три поредни репортажа на "Господари на ефира".

Имахме съмнение, че съществуват такива помещения, но за да може да се намери, да се организират трите институции, е необходимо време, казва д-р Станимир Спасов, директор на областната дирекция на БАБХ. След като Върбанов ги отвежда при складовете, следва запор на храните, но журналистът установява, че управителят продължава да продава.

Преетикетираше се и се даваше на детска кухня да правят фигурки за децата, караха ни да изтриваме сроковете и да правим етикетите и да ги лепим на стоката, продължава Върбанов. Той казва, че е бил изхвърлен, докато се опитва да прави интервю със собственик на склада и двама негови служители.