Във връзка със случая на нападнатия репортер Димитър Върбанов от предаването "Господари на ефира", Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) осъжда насилието срещу представителите на медиите и припомня, че агенцията направи масирани проверки в склад и помещение за хранителни стоки във Велико Търново. Инспекцията завърши с наказателни постановления, издадена беше и заповед за спирането на реализацията на продуктите поради изтекъл срок на годност и други нарушения. Това се посочва в позиция на БАБХ, изпратена до медиите във връзка с нападнатия журналист във Велико Търново.

От БАБХ уточняват, че по случая се води досъдебното производство от Районна прокуратура - Велико Търново, като всички намерени храни са веществени доказателства по него.

"При проверката на инспекторите от Областната дирекция по безопасност на храните - Велико Търново и служителите на РУ - Велико Търново - МВР, на 12 юни 2018 г. в склад за търговия на едро с храни от животински и неживотински произход в града бяха открити храни с изтекъл или липсващ срок на годност, като за част от тях не бяха представени входящи документи. В резултат на проверката близо 7 тона хранителни продукти на обща стойност 22 500 лева бяха поставени под възбрана и спрени от реализация", обясняват от БАБХ и уточняват, че със заповед на изпълнителния директор д-р Дамян Илиев те са насочени за унищожаване.

За констатираното нарушение е съставен акт за административно нарушение и е издадено наказателно постановление на стойност 4 000 лева.

"Дни по-късно, при още една съвместна проверка на инспекторите от Областната дирекция по безопасност на храните - Велико Търново и служителите на МВР на 22 юни и последваща проверка на 25 юни в помещение в съседство на съществуващ склад за търговия на едро с храни от животински и неживотински произход във Велико Търново е констатирано наличие на храни с изтекъл срок на годност и разопаковани храни в размер на близо 1,5 тона. В помещението е открито и работно оборудване. Установено е наличие на преопаковани на място продукти в хартиени пликове по 1 кг и 2 кг и течности, разфасовани в бутилки по 1 и 2 литра", поясняват от БАБХ.

Със заповед на директора на Областната дирекция по безопасност на храните Велико Търново д-р Станимир Спасов, храните са спрени от реализация и са поставени под възбрана.

"За констатираното нарушение е съставен акт за установяване на административно нарушение и е издадено наказателно постановление на стойност 4500 лв. Помещението, в което са намерени храните, е запечатано. След налагане на възбраните служители на Областната дирекция по безопасност на храните Велико Търново извършват редовни проверки на обекта за спазването им", се посочва още в позицията на БАБХ.

Припомняме, че репортерът на "Господари на ефира" Димитър Върбанов вчера бе нападнат от трима души в склад във Велико Търново. Той е провеждал разследване как в склада преетикират и препакетират храна с изтекъл срок на годност, за да бъде пусната отново на пазара.