Двамата работници, пострадали снощи при пожар в село Драгор, се намират в Клиниката по изгаряния на УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив, предава БНР.

В момента са настанени в шоково състояние с тежки изгаряния. По-възрастният мъж, който е на 53-години, е с 98% изгаряния и опасност за живота. Раните му са обработени, направени са му операции и в момента е на апаратна вентилация.


Вторият пострадал, 37-годишен мъж, е с 20% шокови изгаряния, за него следващите денонощия ще са критични, както е при всички пациенти с подобни термични травми.

По първоначални данни аварията е възникнала в машина за топене на метал и двамата работници се опитали да я отстранят. Касаело се за дефектирал клапан с хидравлично масло под налягане. След два неуспешни опита да премахнат повредата клапанът изпуснал хидравлично масло във вана с разтопен метал, който започнал да се разпръсква наоколо.

Ангел Чолаков - управител на дружеството, собственик на цеха, коментира, че машината е била добре поддържана, но е дала дефект.

"Просто един клапан се спуква, излиза маслото и се запалва. Най-близкият човек е бил на 15 метра, този, който е в най-тежко състояние. Към него се е насочило маслото, което е изхвърчало и се е запалило. Всъщност пламъкът го е ударил. Някакво уплътнение се е скъсало. Аз съм купил 6 нови машини, тази е една от по-старите. Ние си имаме добра поддръжка. Не мога да си обясня причината какво е станало", обясни Чолаков.

Производството в завод "Драгор" е спряно единствено в леярния цех. Причините за инцидента се изясняват.

По случая е образувано досъдебно производство за причиняване на тежки телесни повреди заради незнание или от немарливост.