Взрив избухна в завод за магнитни дискове в пазарджишкото село Драгор снощи, след което е последвал и пожар, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Пазарджик.

Сигналът за инцидента, при който са пострадали двама души, е подаден около 20.20 часа.

По първоначална информация причина за експлозията е неизправност на машина в леярния цех за изработка на заготовки. На място са пристигнали два екипа на пожарната, две линейки и екип на полицията.

Първоначалната информация за взрив на този етап не се потвърждава, съобщи БНТ. Скъсало се е гумено съединение, което е предизвикало изтичане на машинно масло, което се е самозапалило.

На пътя на огъня са се оказали двама работници - на 37 и на 53 години. Те са с изгаряния втора и трета степен и са настанени в специализираната клиника на университетската болница "Св. Георги" в Пловдив.

На по-възрастният работник е направена спешна операция. Той в момента в отделението по реанимация.

В самия цех за леене на алуминий щетите също са големи. Опожарени са модерни машини и част от аспирацията на помещението.

Светлана Кътина - директор "Производство": Това е станало в процеса на работа, след тестване на машина, поне това засега го знам от поддръжката на машината, нещо явно се е спукало на машината. Не мога да кажа - не мога, до момента, до който не мине следствието, да имаме достъп до помещението, да видим какво е положението, не можем да дадем точна информация.

В цеха машините са модерни, но тази, която е аварирала е по-стара. Продължава нейната проверка.