Майка на едното от ранените деца в Болоня се оплака пред Нова телевизия за липса на всякаква информация от българските власти.

36-годишната Севил Фаик изпраща сина си Алтай на неговото първо работно място - на стаж в италианска фирма, като компютърен техник, заедно с още 19 деца и учителите им. Едва осем часа след инцидента тя и съпругът й разбират, че нещо става със 17-годишния им син.

"Аз му пиша на месинджър. Той отвори телефона, каза: "Майко, успокой се, не мога да говоря, след пет минути ще ти звънна". Аз веднага разбрах, че има нещо", разказва майката.

Родителите на Алтай, който е второто най-пострадало дете, недоволстват, че в продължение на часове им е отказвана информация за случващото се със сина им.

"Казаха: "Не може да дадем никакъв номер, ние сме доста ангажирани". И, когато се разкрещях: "Вие не сте ангажирани с нищо друго, освен с нашите деца и искам номер да ми дадете, аз не виждам и не чувам детето си", тогава казаха: "Г-жо, извинявайте, ще ви го дадем". Това не бива да се прави на родители", споделя още Севил.

След като установили връзка, Алтай разказва с подробности на родителите си за инцидента. Казва, че има изгаряния по гърба, ръката, пръстите, главата, ухото.

Всички пострадали деца са добре и психически, и физически, уверяват от образователното министерство.

Родителите на Алтай научили, че ще са необходими поне 10 дни сина им да е на домашно лечение в общежитието преди да се завърне към ученическия си стаж.

Очаква се изписването на едно от пострадалите в Болоня български ученици, съобщиха от Министерството на външните работи.

От седемте хоспиталзирани момчета, трима вече са изписани, а четири остават в болница. Трима от тях са в две различни лечебни заведения - две в Болония и едно в Чезена. По информация на генералния консул на България в Милано Росен Руфев се очаква още днес или най-късно утре един от учениците да бъде изписан.

Останалите ще останат под лекарско наблюдение поне още няколко дни, като момчето, което е настанено с изгаряния в болница в Чезенa, ще остане там по-дълго.

Седем ученици от 11 и 12 клас от професионалната гимназия по механотехника "Владимир Комаров" в Силистра пострадаха вчера при взрива на камион цистерна на магистрала край летището в Болоня.

Бащата на най-сериозно пострадалия ученик ще пътува за Италия утре, каза Марин Ботев от Регионалното управление на образованието в Силистра. Семейството на ранения вече е дало съгласие италианските медици да започнат нужното лечение в специализираната клиника на Чезена. С родителите на всички останали младежи са проведени разговори, за да са наясно със ситуацията, уточни Бонев.

Засега няма родители, които да са изявили желание децата им да бъдат върнати предварително преди да е приключила тази тяхна практика в Болоня, каза той.