40 дни ще остане в болница 17-годишното момче, което е най-тежко пострадало от българските ученици при експлозията в Болоня. Другите две деца, настанени в болницата "Белария", имат обгаряния от втора степен и трябва да останат под лекарско наблюдение още седмица. Това съобщи пред БНР лекуващият лекар - доктор Анна Мария Байети. Тя уточни, че се полагат всички необходими грижи за възстановяване на учениците.

Седем ученици от 11 и 12 клас от професионалната гимназия по механотехника "Владимир Комаров" в Силистра пострадаха вчера при взрива на камион цистерна на магистрала край летището в Болоня.

Бащата на най-сериозно пострадалия ученик ще пътува за Италия утре, каза Марин Ботев от Регионалното управление на образованието в Силистра. Семейството на ранения вече е дало съгласие италианските медици да започнат нужното лечение в специализираната клиника на Чезена. С родителите на всички останали младежи са проведени разговори, за да са наясно със ситуацията, уточни Бонев.

Засега няма родители, които да са изявили желание децата им да бъдат върнати предварително преди да е приключила тази тяхна практика в Болоня, каза той.

Директорката на професионалната гимназия Татяна Кинджакова е трябвало да се върне в България утре. Чрез Министерството на образованието се прави нужното да бъде удължен престоят й в Италия. Предлага се директорката да остане поне до 22 август, "за да се стабилизира състоянието на децата както психически, така и физически". Тогава ще решаваме дали да се върне директорът или да остане до края и да се върне заедно с групата, допълни Бонев.

Практиката на силистренските ученици трябва да приключи на 31 август.