Пожар е избухнал в ТЕЦ "Марица изток 2". Запалил се е коминът на сероочистващата инсталация на 7-ми блок.

От пресцентъра на ТЕЦ-а съобщиха, че се е възпламенила гума на един от абсорберите, който е в ремонт, като екипът на пожарната към централата е реагирал светкавично. Взети са всички необходими мерки за обезопасяване на района, като пламъците са локализирани.

Сигналът за пожара е подаден малко след 10 часа в оперативния център на пожарната в Стара Загора, съобщиха от пресцентъра на МВР. 135-метровото съоръжение, изградено от стъклопалсат и метал, е на територията на седми блок в ТЕЦ "Марица Изток-2". В момента на място се извършват пожарогасителни действия от два пожарни екипа на РСПБЗН-ТЕЦ 2. Към мястото на инцидента пътуват още седем пожарни автомобила и екип за химическа защита. Действията на екипите се ръководят от директора на РДПБЗН-Стара Загора. Няма данни за пострадали и загинали хора. Димът от пожара се вижда от 12 километра. 

Втори, седми и осми блок са изключени и централата работи на половин мощност.

Сформиран е кризисен щаб за справяне със ситуацията. Пристигнала е и областният управител Гергана Микова, а министърът на енергетиката Теменужка Петкова и шефът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" Николай Николов също пътуват към ТЕЦ-а.

Снимка: stz24.com

Снимка: stz24.com