50 щъркела са умрели, а 4 са във влошено състояние от волтова дъга в района на село Малко Кирилово, община Елхово, съобщиха от РИОСВ - Стара Загора. Птиците кацнали на необезопасен далекопровод в Елховско.

Сигналът е подаден от гранични полицаи. На нощно дежурство до село Малко Кирилово те виждат как високото напрежение убива птиците.

"Сигналите бяха за убити щъркели от високоволтова дъга. Веднага се обадихме на колегата, който е в района на град Елхово и се отзова на място", обясни Иван Гагов от РИОСВ - Стара Загора, цитиран от bTV.

"За пръв път виждам такова нещо, под всеки един стълб имаше 4-5 до 6 мъртви щъркела. Гледката е потресаваща", допълни и Димитър Тодоров от РИОСВ - Стара Загора.

Спасяват само 4 птици

Снимка: bTV

Оцеляват само четири птици. Откарани са в Спасителния център за диви животни в Стара Загора. Все още не е ясно дали ще могат отново да летят.

От РИОСВ е уведомила електроразпределителното дружество EVN за изясняване на причините за смъртта на щъркелите.

Белият щъркел (Ciconia ciconia) е защитен вид, включен в Приложение 3 на Закона за биологичното разнообразие. Когато намерите животно или птица от защитен вид в безпомощно състояние, е препоръчително да потърсите съдействие от съответната регионална инспекция или горско стопанство, отбелязват от РИОСВ.