Какво би направил ако откриеш мръзнещи, покрити с лед щъркели в снежното поле? В България хората ги прибират в домовете си, пише в статията на в. "Гардиън".

Рязкото застудяване в страната приземи стотици мигриращи птици, покривайки крилата им с лед, продължава британската медия.

"Намерих пет замръзнали щъркела край пътя до селото", разказва 53-годишният Сафет Халил от село Зарица, близо до град Дулово.
"Взех ги у дома, запалих печката, за да ги затопля и им дадох риба."

Халил, който работи по поддръжката на пътищата, предизвика вълна от подкрепа в социалните медии, а в други в района последваха примера му, като над 40 птици бяха защитени в домовете на хората, в гаражите или в хамбарите им.

Експерти твърдят, че замръзналите крила на птиците са ги принудили да прекарат нощта на земята, вместо да се катерят на дървета, както обикновено.

"За първи път виждаме толкова много щъркели в беда в България", каза Христина Клисурова от Центъра за рехабилитация на дивата природа Зелени Балкани в Стара Загора, също цитирана от "Гардиън".

Междувременно стана ясно, че десетки щъркели бедстват в Община Айтос, а местната администрация организира спасителна акция.

Около 20 птици са забелязани до пътя между гр. Айтос и село Караново. От общината се обърнаха с апел към доброволци, които биха желали да участват в улавянето на щъркелите. Това е трудната част в акцията, тъй като и местността е заблатена и трудно достъпна.

В съседна Румъния дружеството по орнитология публикува съвети как хората могат да помогнат на пострадали щъркели. Закъснялата зима в Източна Европа причинява проблеми на птиците на много места.