Четири малки щъркелчета отглеждат известните в интернет бели щъркели Снежи и Ростислав в село Ярлово. На официалния канал на Българско дружество за защита на птиците в YouTube - БДЗП Live stream може да се проследи как растат малките в гнездото и какви грижи полагат за тях възрастните птици.

Четирите щъркелчета се излюпиха само преди седмица, но е удивително, че израстват много бързо, благодарение на грижите на родителите им. Възрастните щъркели са постоянно до тях, като винаги една от двете птици е в гнездото заедно с малките, докато другата събира храна за тях.

Тази година Ростислав предпочете младата Снежи пред миналогодишната си партньорка и избра да сформира с нея семейство след дълго колебание. Сега двамата отглеждат четирите малки от общо пет яйца, които Снежи снесе през април.

В началото на пролетта, обаче, Ростислав се задържаше по-дълго време в съседното на Снежи гнездо, което и до днес е заето от другата щъркелка. С нея миналото лято Ростислав успя да отгледа едно единствено малко. Поради тази причина в началото на размножителния сезон камерата, с която наблюдаваме денонощни единствените щъркели в село Ярлово беше монтирана на гнездото, в което миналата година беше огледано единственото щъркелче в селото.

Настъпилият обрат в отношенията между белите щъркели, обитаващи две съседни гнезда в село Ярлово, наложи поредното преместване на камерата. Сега може да се гледат онлайн от много близо четирите малки щъркелчета. Наблюдението им ще продължи до тяхното излитане от гнездото и поемането им по дългия път към по-топлите страни. Продължаваме да следим живота на голямото семейство на Ростислав и Снежи на живо в YouTube.