"Няма възможна мярка по отношение на Африканската чума по свинете (АЧС), която да не е взета. Единствената мярка, която не е взета и е прилагана в други дъжави, е тотално унищожаване на всички прасета, отглеждани в домашни условия. Подобна мярка няма обществена подкрепа и към момента не е на дневен ред". Това каза пред журналисти днес след срещата при президента Румен Радев с представители на институциите, ангажирани с овладяване на кризата в сектор свиневъдство, вицепремиерът Томислав Дончев.

Министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева отново каза, че се намираме в много тежка криза и ако не се изпълняват взетите мерки ще трябва да се вземат крайни решения.

На срещата Румен Радев заяви, че е изключително важно в настоящия момент държавата да демонстрира своята отговорност и способност да се справи с АЧС, защото тя засяга не само животновъдния бранш, но и всички българи, особено хилядите, които разчитат за прехраната си на домашните животни, които отглеждат.

Томислав Дончев отбеляза, че са запознали президента с всичко, което е планирано да се случи през следващите дни и седмици и то е срещнало неговата подкрепа. По думите на вицепремиера президентът смята, че действията са правилни.

"Голямата опасност тук е, че се всява недоверие по отношение на действията, които предприемат българските ветеринарни власти. Когато някой обикаля и ви казва "няма чума", това е още един стимул хората, стопаните, кметовете на населени места да не ни съдействат", коментира Томислав Дончев.

Към решаването на тежката ситуация фактически отношение има половината, ако не и по-голяма част от апарата на държавата, добави Дончев.

Ние сме в много тежка криза и епизоотия, защото за тази болест няма открито лечение, нито ваксина, каза на свой ред след срещата при президента министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева. В Европа е влязла след 2000 година. В Русия е вече 12 години. Всяка европейска страна, в която е влязла, се е борила дълги години с нея, отбеляза тя.

Десислава Танева каза, че за първи път в България се регистрира случай на АЧС през 2018 г. в Тутраканци и след него се приема национален стратегически план за действие. Мерките, които прилага България, са съгласно европейската стратегия за борба с АЧС, приета през 2015 година в ЕС. Към днешна дата има регистрирани 26 огнища категория "домашна свиня", 5 - в промишлени свинекомплекси (от общо 65 индустриални ферми), както и отделни 26 случая на дива свиня.

Поразените от АЧС свине в тези огнища са 126 хиляди, изтъкна министърът.

На въпрос не е ли кратък срокът за унищожение на свинете, Танева обясни, че ние трябва да бързаме, за да изпреварим вируса.

Стопаните на домашни прасета в селата в 20-километровите зони около свинекомплексите трябва да ги заколят доброволно до края на 31 юли. След тази дата избиването им е принудително.

Няма как да откажат, защото в противен случай тази работа ще я свършат ветеринарните власти, каза Танева.

"Да, сроковете са такива, за да предотвратим и да спрем разпространението на заразата. Ние сме притиснати във времето от това. Всички тези стопанства са без мерки за сигурност и ако законите се прилагаха с цялата си строгост, на практика не следваше да има такива стопанства", изтъкна Танева, имайки предвид нерегистрираните прасета в "задни дворове". 

Предприетите мерки не са най-рестриктивните каза министърът и даде пример с Чехия, където били по-жестоки: тотална депопулация (в случая рязко намаление на животните - б.р.) на всички домашни свине в личните стопанства. Ще се стигне и до най-лошия сценарий, ако в момента мерките не се прилагат по самосъзнание и стриктно, както трябва да бъде, предупреди Танева, цитирана от "Фокус".

20-километровите зони около 60-те незаразени свинекомплекса трябва да останат чисти, категорична е министърът.

Мерки срещу дивите прасета

Президентът постави въпроса за финансирането на мерките - такова е осигурено за дивата свиня, каза Танева. Трябва да се претърси за умрели животни зона от 200 квадратни километра. Интензивно се претърсва, поне месец, докато се види, че няма умрели животни и зоната се обяви за чиста, обясни министърът. Във всички останали зони трябва активно да се ловува, към момента само подборен лов. Но ние сме направили така, че всички ловци да могат да ловуват. Сезонът не е подходящ за депопулация. Поставили сме срок и за изграждане на капани, достатъчно голям за горските стопанства, именно с цел депопулация, допълни Танева.

Решение за умрелите животни

Екарисажът в Шумен възобнови работа, каза пред БТА управителят му Мирослав Александров. По думите му от Областната дирекция по безопасност на храните (ОБДХ) са отменили разпореждане за затваряне на предприятието. "Служителите ни и всичката налична техника е в готовност за работа. Капацитетът ни е 120 тона на денонощие", отбеляза Александров.

Екарисажът в Шумен, сред чиито основни дейности са събиране, транспортиране и обезвреждане на умрели животни, беше затворен през май миналата година със заповеди на директора на ОБДХ. Преди месец Върховният административен съд остави в сила решения на Административния съд в Шумен, с които бяха отменени заповеди на директора на Областна дирекция по безопасност на храните, касаещи дейността на Екарисажа в града, но дейността му е възстановена вчера.