След като точно преди година ни налази чумата по дребните преживни животни последствията, от която още тежат и се помнят, от ноември м.г. с все сила ни притисна новият мор - африканската чума по прасетата. С различна интензивност по места.

Също като козешката чума, африканската чума по свинете (АЧС) е опасна болест, която нанася огромна вреда за стопанството.

"Загубите за българската икономика може да достигнат 2 млрд. лв., ако АЧС не бъде овладяна", предупреди директорът на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) Дамян Илиев. Правителството отпусна 3.7 млн. лева за борба с болестта.

Това, което е много важно да се отбележи: Заразата се разпространява изключително бързо и лесно. А у нас тя започва да се разпространява сега. На това заболяване не може да се обявява карантина.

Поне в шест села в Плевенсло заразата е обхванала личните стопанства. Започва унищожаването на прасетата в тях. Във всяка ферма, в която влезе вирусът, животните трябва и ще бъдат унищожени.

За да сме по-конкретни, ето как описва болестта Световната организация за здраве на животните (СОЗЖ). Добре е да се знае, преди да се опише какво се случва в България, доколко страната ни е засегната и как се справя със заразата.

Какво представлява болестта? Ключови точки:

  • Африканската чума по свинете (African swine fever) - АЧС, е тежко, силно заразно хеморагично вирусно заболяване, засягащо домашните и дивите свине;
  • То причинява сериозни производствени и икономически загуби;
  • Тази трансгранична болест по животните може да се разпространява чрез живи или мъртви прасета, домашни или диви животни и продукти от свинско месо; освен това, предаването може да се осъществи и чрез замърсени фуражи и фомити (неживи обекти) като обувки, дрехи, превозни средства, ножове, оборудване и т.н., поради високата устойчивост на вируса на АЧС в околната среда;
  • Няма одобрена ваксина срещу АЧС (за разлика от класическата чума по свинете ("свинска холера"), която е причинена от различен вирус;
  • В исторически план се съобщава за огнища в Африка и части от Европа, Южна Америка и Карибите. Съвсем наскоро (от 2007 г.) за болестта е съобщена от много страни в Африка, Азия и Европа, както сред домашните, така и сред дивите свине.

И още:

Заболяването се причинява от голям ДНК вирус от семейството на Asfarviridae, който също заразява кърлежи от рода Ornithodoros.

Острите форми на АЧС се характеризират с висока температура, депресия, анорексия и загуба на апетит, кръвоизливи в кожата (зачервяване на кожата на ушите, корем и крака), аборти при бременни свине, цианоза, повръщане, диария и смърт в рамките на 6-13 дни (или до 20 дни).

Смъртността може да достигне 100% заразата се разпространява изключително бързо и лесно.

Различните видове свине могат да имат различна чувствителност към вируса на АЧС. Африканските диви свине (suids - суиди) например могат да бъдат заразени, без да показват клинични признаци и така да действат като резервоари.

Бившият министър на земеделието Румен Порожанов инспектира пораничната ограда, която трябва да спре дивите прасета от Румъния, 28 юли 2018 г.

Снимка: Официална страница Министерство на земеделието

Откъде "нахлу" заразата и какво е положението към момента у нас

Едва ли не всекидневно властите съобщават за нови огнища на АЧС, главно в Плевенско. По-рано в Силистренско, Добричко. Заразата дошла от Румъния, където още през юни 2018-а се разбра, че се увеличил рязко броят на заболели прасета. Тогавашният министър Румен Порожанов дори вдигна телена ограда по границата за защита от диви прасета, но от написаното по-горе става ясно, че заразата се пренася не само от преминаващи животни.

А шефът на Агенцията по храните Дамян Илиев в сряда, 10 юли, беше откровен: дойде "чрез храни - от тези райони, в които е чумата, са ходили да си купуват кебапчета в Румъния. В месото вирусът стои три-четири месеца".

По 50 лева за убито диво прасе ще получат ловците, след като се докаже, че то е заразено

Снимка: iStockbyGettyImages

Днес в Румъния болестта е навлязла вече и в индустриалните предприятия, изтъкна преди два дни Министърът на земеделието и храните Десислава Танева.

Разпространението на африканската чума по свинете се разраства, размяната на вируса между домашната и дивата популация е изключително опасна, каза на 9 юли д-р Георги Чобанов - директор на Дирекция "Здравеопазване и хуманно отношение към животните и контрол на фуражите" към БАБХ. При домашните свине болестта може да бъде ликвидирана, каза още той, но предупреди, че при дивата популация справянето с проблема отнема по-дълго време, тъй като заразените екземпляри трудно се откриват.

Какви са последиците от болестта

Съвсем лаконично, но достатъчно показателно е следното: АЧС не се лекува, няма ваксина. Вече навлязла на територията на страната, реална е опасността да се загубят повече от 70%-80% от популацията на дивите свине (по оценка на Васил Василев, председател на Съюза на ловците и риболовците в България). Типичното за това заболяване е, че когато то е навлязло, може да се види не просто едно умряло животно, а на малка площ се открива цялото стадо мъртви животни.

Министър Десислава Танева предупреди, че "ако заболяването влезе в индустриалните предприятия, икономическите щети ще бъдат огромни. Това ще се отрази на всеки от нас... свиневъдството в страната е много добре развито, а свинското месо е с най-голямо потребление у нас".

И все пак има ли спасение в тази "война"

Разбира се, срещи се провеждат на различни нива (и ще продължават да се провеждат), в тях се включват заинтересованите страни, чертаят се екшън планове с мерки пост фактум и такива за превенция. Сформират се кризисни щабове, за да може информацията да стигне до всеки кмет и до всеки човек.

Преди два дни, на 8 юли, на една такава среща с участието на Десислава Танева беше решено: всички свиневъдни стопанства в рискови райони да бъдат проверени за африканска чума; да се стимулират ловците (ще им дават по 50 лв. на убит глиган), които отстрелват за индивидуален лов, да се извършва групов лов (който министърът да уреди нормативно, сега е спрян), да се уточнят зоните с АЧС (задача с повишена трудност, поради бързото разпространение) и да се сигнализират съответните органи.

Вече са очертани зони на рестрикция (3 км предпазна и 10 км надзорна), в които са наложени мерки за контрол и ликвидиране на АЧС. Въведена е забрана за влизане и излизане на хора и автомобили в района на обектите по време на изпълнение на мерките. Епизоотичните комисиите посещават всички лични стопанства (в рисковите зони) тип "заден двор", в които се гледат прасета, и те да бъдат ликвидирани". Всъщност вече се ликвидират.

Зам.-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов заяви, че Областната дирекция на МВР и сили на жандармерията са съдействали на контролните органи при процедурите за насилствено умъртвяване на домашни прасета в заразените територии в Плевенско.

Десетки домашни прасета вече са избити хуманно в района. Умъртвените животни не са регистрирани, проверяват се всички лични стопанства, за да бъдат умъртвени всички свине.

Пробите за вируса се потвърждават от Националната референтна лаборатория в Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт в София.

Труповете на животните са загробени в близост до стопанството, а на мястото е извършена дезинфекция, допълват от БАБХ.

Това са мерки постфактум.

Тази война изисква целенасочени системни мерки, които ще продължат години. И те трябва да бъдат финансово обезпечени, каза Васил Василев, председателят на Съюза на ловците и риболовците в България.

Какви мерки препоръча за превенция експертът Чобанов от БАБХ: най-важно да не отглеждат свине известно време, защото към момента заболяването стартира. "Оттук нататък то ще се увеличава и като площи, и като засегнати животни. Ако въпреки това те са решили, че трябва да отглеждат прасета, тези свине трябва да бъдат регистрирани. Това означава да са закупени от ферма, която има право да развъжда и продава този вид животни, да има необходимите документи, както и да се отглеждат съобразно изискванията".

Всеки стопанин на животни трябва да има договор с регистриран ветеринарен лекар, който да извършва надзор над животното. Регистрацията е важна и заради обезщетението, което стопаните получават при унищожаване на животни. Обезщетение след евтаназия получават само ако прасето е закупено законно и притежават необходимите документи.

Какви мерки препоръчва СОЗЖ

Превенцията в страни, в които АЧС още не е дошла, зависи от прилагането на подходящи политики за внос и мерки за биологична сигурност, като се гарантира, че нито заразените живи свине, нито свинско месо могат да влязат в зони, свободни от болестта. Това включва осигуряване на правилно обезвреждане на отпадъчни храни от въздухоплавателни средства, кораби или превозни средства, идващи от засегнатите страни, и контрол на незаконния внос на живи свине и продукти от свинско месо от засегнатите страни.

За тези мерки за България е вече късно, но точно показват къде е била пробойната, когато преди година и малко повече ни е застигнала заразата.

Но не е късно да се предотврати бум на заразата. 

Във време на набелязани огнища на болестта в засегнатите страни контролът на АЧС може да бъде труден и трябва да бъде адаптиран към специфичната епидемиологична ситуация, отбелязва СОЗЖ.

Могат да се използват класически санитарни мерки, включително ранно откриване и хуманно убиване на животни (с правилно обезвреждане на трупове и отпадъци); цялостно почистване и дезинфекция; зониране (разделяне) и контрол на движението; наблюдение и подробно епидемиологично проучване; строги мерки за биологична сигурност във фермите, препоръчва международната организация.

Каква е препоръката и рецептата на световната организация. Според наблюденията в Европа и в някои региони на Азия, предаването на АЧС зависи до голяма степен от гъстотата на популацията на дивата свиня и от взаимодействието на тези животни със системите за производство на свине с ниска биозащита. Доброто познаване и управление на популацията на дивата свиня и добрата координация между ветеринарните служби, дивата природа и горскостопанските власти са необходими за успешно предотвратяване и контрол на АЧС.

В зависимост от епидемиологичната ситуация, участието на фактора "меки кърлежи" също следва да бъде взет предвид в програмата за контрол.

На една от срещите се стигнало до нареждане да се използва опита на Чехия, която е успяла да се справи с африканската чума.

Как се справи Чехия - бързо и резултатно

През февруари 2019 г. беше съобщено официално, че Чехия е първата страна в ЕС, официално обявена за свободна от африканска чума по свинете, след като е била заразена през последните години. Допълва се, че от април 2018 г. в Чехия няма никаква епидемия, нови огнища от болестта, а страната е получила подкрепата на държавите-членки на ЕС за премахване на всички ограничения.

Всички огнища са били около град Злин в южната част на страната, първото е било открито през юни 2017 г. Европейската комисия изпраща свой екип от ветеринарни експерти и започна да работи в тясно сътрудничество с националните и регионалните власти за приемане на мерки за борба с болестта. И със съвместни усилия решават проблема.

В съобщение на Европейската комисия, Витянис Андрюкайтис, комисар по въпросите на здравето и безопасността на храните, заяви: "Примерът на Чехия показва, че когато инструментите и стратегиите, разработени в ЕС, се прилагат правилно, болестта може да бъде контролирана и дори премахната. Това показва, че нашите политики са ефективни и няма място за неоправдани търговски ограничения. Това е малка награда, но не можем да си позволим да се отпуснем в нашите усилия, тъй като борбата срещу африканската чума по свинете продължава. Цитатът е от pigprogress.net, 28 февруари 2019 г.

Пакетът от мерки, приложен в Чехия, се свежда до ограничаване на достъпа до зоната на огнището в комбинация с наблюдение и незабавно отстраняване на труповете в съчетание с интензивен лов на дива свиня в района около зоната на заразата. По този начин вирусът се задържа в зоната и успоредно с това се унищожават източниците на заразата.

Според данните, предоставени на Световната организация за здравето на животните, в Чешката република общо 221 диви свине умират от вируса между юни 2017 г. и април 2018 г. Последното огнище е установено на 19 април 2018 г. В страната не са заразени домашни свине.

Не е известно, не е официално съобщено България да е потърсила съдействие от Европейската комисия за справяне с големия проблем за икономиката ни.

Как се разпространява зараза "през задния двор"? С буркани

Д-р Дамян Илиев съобщи, че един от големите проблеми на африканската чума е разпространението ѝ чрез опаковки и остатъци от храни. Масово разпространена е заблудата, че защото болестта не е опасна за човешкото здраве, може да се консумира месо от болно прасе. Така след евтаназиране на прасето, те го съхраняват за консумация в буркани. Така, според Дамянов, на практика заболяването остава и е възможно за съвсем кратко време да се пренесе на територията на цялата страна.

Човек механично пренася заболяването на друга територия - с дрехи, с обувки, или пренасяйки домашно приготвени заразени месни продукти.

Ето какво казва Ивайло Иванов от село Новачене, Плевенско, където бе открито огнище на зараза и бяха евтаназирани домашни прасета:

"Казват ми така: едно да има положително, всички се избиват. Аз питам: Защо не ми разрешиха да си ги заколя, при положение, че прасетата ми са 80-100 кила, да ги изядат моите деца и аз да си ги изям, вместо да купувам от магазините боклуците."