Има голяма опасност заради Африканската чума по свинете (АЧС) България да загуби индустриалното си свинепроизводство. Това официално признава министър Десислава Танева в деня, в който еврокомисарят по здравеопазването и храните Витянис Андрюкайтис изказа голямо разочарование от българските власти. Страната почти няма време, преди да се случи най-лошото - предупреди той в интервю по БНР.

Каква е заплахата: икономическо бедствие, "свински Чернобил"

Вчера писахме, че с решение от 19 юли 2019 г., подписано от Витянис Андрюкайтис, ЕК вкара България в най-рисковата зона с разпространение на болестта в ЕС. В нея попадат още области в Румъния, Полша, Литва.

По информация на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) към 24 юли са обявени 19 огнища в 6 области - Плевен, Бургас, Враца, Русе, Търговище и Велико Търново. Две индустриални и една фамилна ферма (тип А) в област Русе са засегнатите от АЧС, 16 са огнищата в нерегистрирани задни дворове. Потвърдени са 20 случая на АЧС при диви свине в областите Силистра, Добрич, Плевен, Варна, Враца, Русе, Търговище и Монтана.

Най-сериозна към момента е рисковата зона около огнищата при Николово и Бръшлен, (и двете в Русенско), където има няколко свинекомплекса. Около 60 000 свине ще бъдат евтанизирани по днешни оценки там.

Това е икономическа болест, която причинява единствено смъртност по прасетата и щети на стопаните, които ги отглеждат. Носи и щети на държавите, които трябва да компенсират тези стопани, когато унищожават животните, за да се ограничи разпространението на болестта. Но не носи риск за здравето на човека. Това поясни пред "Фокус" Цветан Илиев, член на УС на Асоциацията на индустриалните свиневъди и Асоциацията на месопреработвателите в България.

Затова и предприетите мерки са свързани само с това да се ограничат икономическите последици за свиневъдите и преработвателите на свинско месо. Но заедно с тях идват загубени приходи за държавата (изключително ДДС), загуби за съпътстващи бизнеси като производство на фуражи. Стотици хора, заети в бранша, могат да останат на улицата.

Засега не може да има точни оценки за стойността на щетите, тъй като болестта може да пълзи с години. Но някои поставиха диапазон от 500 милиона лева до около 4 милиарда.

Ще ни удари ли кризата по джоба: световният пазар е под натиск

Не "българската" АЧС ще ни удари с цените, а световната и най-вече китайската. Китай е най-големият производител и потребител, но и страната, в която болестта придоби гигантски размери, 1/3 от животните там са избити досега. Това ще намали предлагането и ще увеличи цените на световния пазар. А 2/3 от месото, което се консумира в България, е вносно (по оценки на Цветан Илиев), което означава, че свинското ще поскъпне.

По последни данни на Световната организация по здравеопазване на животните (5-18 юли 2019 г.) кризата е разпространена в няколко континента. Ето къде: в Европа - в България, Унгария, Латвия, Молдова, Полша, Румъния, Русия и Украйна; в Азия - Китай, Лаос, КНДР, Виетнам; в Африка - в Южна Африка.

Ще може ли да се спре преносът: ще бъркат ли в торбите или в боклука

Вече се дават какви ли не предложения - едно от тях да се проверява багажа на туристите, особено тези от север, какви храни вкарват в България. Това е, защото се оказа, че човекът може да бъде основен преносител. Затова хората трябва да бъдат много отговорни и да не изхвърлят хранителни отпадъци неконтролируемо. Чрез хранителните отпадъци те могат да разнесат болестта. Ако консумират примерно салам, който евентуално би могъл да има вирус на болестта и този салам бъде хвърлен на полето и там го яде диво прасе, то може да се зарази, обясни Цветан Илиев.

В по-сериозен аспект мерките, които налага ЕК, са отново свързани с преноса и водят до: пълна блокада за преноса на свине (диви и отглеждани) от засегнатите области за други държави и (или) за други области на територията на страната. Забранява се и преносът на прясно свинско месо, заготовки от свинско месо, продукти от свинско месо и всякакви други продукти, съдържащи такова месо от засегнатите области. Забранява се и преносът странични свински продукти.

Как се стигна дотук: някой не си свърши работата - Кой?

"Това се случи, защото някой е бил небрежен, не си е свършил работата както трябва и не е внимавал", скастри ни еврокомисарят.

Заразата се появи преди година. Помни се кампанията на тогавашния министър Румен Порожанов около телената ограда по границата с Румъния, вдигната срещу набезите на диви прасета. Дори и да е изиграла някаква роля, явно пробойните са били другаде: незаконно отглеждане на прасета, слаб контрол от властите за спазване на правилата за отглеждане на прасета тип "заден двор" и за развъждане. В много села практически животните са родени незаконно, няма ветеринарен контрол.

От Агенцията по храните в Пловдив - опазена от болестта област, заявиха, че нямат подкрепа и съдействие от страна на кметовете на малките населени места. "Прекалено спокойни са хората в Пловдивско. Мислят, че заразата ще се размине и за тях това не е проблем", казва директорът на агенцията д-р Камен Янков.

А вирусът на африканската чума е много устойчив, изключително прилепчив и бързо се разпространява, изтъкват експертите.

След дъжд качулка

Сега са изградени "военизирани" зони около огнищата - 3 и 10-километрови; наложена е пълна блокада, пълно изолиране, пълна дезинфекция, почти никакво движение в огнището. Проверява се всичко - кланици, преработвателни предприятия, пазари за търговия с животински продукти, малки и големи ферми, транспорт и т.н. От две седмици и на терен заедно с екипите на Българската агенция по безопасност на храните са професори и научни сътрудници по вирусология и те обясняват на хората какво е АЧС и какво трябва да правим, заяви днес Десислава Танева. Тя призна, че мерките са закъснели - по-добре щеше да е, ако беше направено по-рано. Имало мерки, които е можело да бъдат взети по-рано или осъществени по-добре.

Главното оръжие сега е убеждаването, какво, как да се направи и че трябва да се направи - от една страна от служителите, от друга от стопаните. Мерките категорично трябва да бъдат изпълнени, за да се предотврати разпространението на заболяването. "България почти няма време", повтаряме думите на еврокомисаря.

Не липсват и екзотични предложения: от ДПС предложиха "снайперисти да влязат, армията и те свършват тази работа, влизат спецчасти - тюлени, кобри, рамбовци и така нататък".

Обхват на 3 и 10-километровите зони с АЧС

Снимка: БАБХ

Във време на набелязани огнища на болестта в засегнатите страни контролът на АЧС може да бъде труден и трябва да бъде адаптиран към специфичната епидемиологична ситуация, отбелязва Световната организация за здравеопазване на животните.

Вече писахме какво препоръчва тя, но нека припомним накратко. Могат да се използват класически санитарни мерки, включително ранно откриване и хуманно убиване на животни (с правилно обезвреждане на трупове и отпадъци); цялостно почистване и дезинфекция; зониране (разделяне) и контрол на движението; наблюдение и подробно епидемиологично проучване; строги мерки за биологична сигурност във фермите, препоръчва международната организация.

Опасно ли е загробването

Най-правилно в нашите условия е загробването на убитите животни, както се и прави, категорични са от БАБХ. Но от Асоциацията за развъждане и съхранение на източнобалканската свиня (АРСИС) твърдят друго.

Регионално разпространение на Африканската чума по свинете, според регламента за зониране на Европейската комисия от 2014 г.

Снимка: Европейска комисия

Ако заразата с африканска чума по свинете проникне в почвата, има риск да се заразяват близки водоизточници, предупреди наскоро по БНР Радостина Донева - председател на асоциацията. Според Донева загробването на заразени животни е "безумен начин, но за жалост е единствен при липсата на действащи екарисажи в страната".

Ситуацията с липсата на екарисажи и със загробването е изключително болна тема, каза Радостина Донева.

Не искаме да се превръщаме в "свински Чернобил", но драмата е огромна, хората са притеснени да не ги налети и екокатастрофа, каза по bTV кметът на с. Бръшлен Димчо Петров. От друга страна заради неодобрени терени за загробване се бави и самото евтаназиране, а всеки ден е фатален - предупреди директорът на стопанството д-р Христо Стойков. В тази свинеферма има 40 000 прасета.

Кой ще плаща и колко

За възстановяване на щети от миналата година са поискани 1.4 млн. лева, но до момента няма решение за изплащане, каза Танева и добави, че има постановление за разходите за сегашната кризисна ситуация. Тези пари, каза тя, няма да са достатъчни заради ескалиращия брой прасета за унищожаване. Но има ред, който трябва да се спази, прави се досие от регистрирането на обекта с животните до унищожаването им, протоколирането и пазарната оценка, извършена от оценител, Цената, която биха получили като обезщетение, ще бъде равна на пазарната, каза тя.

Обезщетенията само за фермата в Николово (поне 17 000 прасета) ще да са около 2 млн. лева, каза Танева и изрази увереност за получаване на финансова помощ от Европейската комисия, откъдето вече ни нахокаха, че "някой е бил небрежен, не си е свършил работата".

Какво представлява АЧС

Нека в заключение все пак представим ключовите черти на болестта, както ги описва Световната организация за здравеопазване на животните.

  • Африканската чума по свинете (African swine fever) - АЧС, е тежко, силно заразно хеморагично вирусно заболяване, засягащо домашните и дивите свине;
  • То причинява сериозни производствени и икономически загуби;
  • Тази трансгранична болест по животните може да се разпространява чрез живи или мъртви прасета, домашни или диви животни и продукти от свинско месо; освен това, предаването може да се осъществи и чрез замърсени фуражи и фомити (неживи обекти) като обувки, дрехи, превозни средства, ножове, оборудване и т.н., поради високата устойчивост на вируса на АЧС в околната среда;
  • Няма одобрена ваксина срещу АЧС (за разлика от класическата чума по свинете ("свинска холера"), която е причинена от различен вирус;
  • В исторически план се съобщава за огнища в Африка и части от Европа, Южна Америка и Карибите. Съвсем наскоро (от 2007 г.) за болестта е съобщена от много страни в Африка, Азия и Европа, както сред домашните, така и сред дивите свине.