След шестчасови Столичният общински съвет прие днес бюджета на Столичната община за 2020 година. "За" гласуваха 32 съветници, 26 бяха "против", въздържали се нямаше. Против предлагания бюджет бяха съветниците от БСП, "Демократична България" и общинският съветник от "Спаси София" Борис Бонев.

Бюджетът бе представен в края на 2019 г. от кмета Йорданка Фандъкова на стойност 1,703 млрд. лв., но след предложения на коалиционните партньори и общественото обсъждане бе увеличен с 20 млн. лв. Така общият му размер е рекорден за столицата. 80% от бюджета са насочени към кварталите и по-чистия въздух.

Планираните собствени приходи на София за тази година са в размер на 789 млн. лв. или с 64,4 млн. лв. повече от миналата година. Капиталовата програма на София е 479 млн. лв. Над 60 процента от тях са средствата, защитени по европейски програми.

За инвестиции в кварталите Столичната община залага 12 млн. лв. повече за ремонт на квартални улици, в това число и директното финансиране на ремонтните програми на кметовете на райони по техни предложения, както и над 63 млн. лв. за изграждане на нови детски градини и училища от бюджета на общината и подготвени допълнително обекти за 40 млн. лв., за които ще се кандидатства за финансиране от държавния бюджет.

Предвиждат се 21,5 млн. лв. повече за подобряване на градския транспорт и се увеличава задачата на транспортните дружества с почти 2 млн. километра на година. Това включва пускането на третата линия на метрото с 430 хил. километра повече, подобряване на разписанията на част от градските линии и увеличение на заплатите на работещите в общинските транспортни дружества, с което поетапно се намалява недостигът на шофьори.