Тя не изпълнява задълженията си по лиценза, коментира пред журналисти председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев, цитиран от БТА.

Мерките, които ще бъдат предприети срещу "Топлофикация Шумен", обаче няма да помогнат на потребителите, а може да доведат до глоби, които в най-добрия случай щели да увеличат задълженията й.

ТЕЦ-ът в Шумен черпеше едва 1000 куб. м природен газ и бе на минимума, колкото да се поддържа системата, след като от "Булгаргаз" намалиха доставките в края на миналата година заради дългове. Парното бе гарантирано до 5 януари, след като на 30 декември новият инвеститор в шуменската "Топлофикация" - "Титан пауър",  преведе 300 000 лв. на "Булгаргаз" за доставките на гориво.

Вчера в драмата с парното се намеси и премиерът Бойко Борисов, който убеди изпълнителния директор на "Булгаргаз" Димитър Гогов подаването на природен газ към шуменското дружество да бъде запазено и след 5 януари "поради извънредните обстоятелства".

Санкции ще има и за "Топлофикация Казанлък", която има лиценз, а изобщо не работи, каза още Семерджиев. Били правени много опити да се стабилизира дружеството, но то не погасявало задълженията си към доставчика на газ в областта - "Сити газ", както и към други доставчици, включително и на ток. Най-вероятно лицензът на топлофикацията ще бъде отнет.

Според шефа на ДКЕВР "Топлофикация Перник" не е застрашена от спиране, защото може да превключи на природен газ и да продължи да работи.

ТЕЦ "Република" възстанови производството на електроенергия, съобщи по-рано днес изпълнителният директор на "Топлофикация"-Перник Михаил Ризов пред БТА. Централата вече осигурява и нормално топлоподаване към абонатите.
Критичната ситуация, възникнала заради недостиг на въглища, вече е преодоляна.
Вчера в склада на дружеството бяха останали 500 т твърдо гориво при необходими 1500 т за денонощие. Това наложи включването на резервен котел на газ и намаляване на температурата на подаваната топлина. Подписано е споразумение с четирима доставчици на въглища, уточни Ризов.