Това съобщи кметът на Шумен Красимир Костов, цитиран от БТА. Вчера "Булгаргаз" започна да намалява доставките на газ за шуменската "Топлофикация".

Костов допълни, че инвеститорът на свой риск е започнал да обслужва задълженията на "Топлофикация", въпреки че още не е влязъл в управлението на топлофикационното дружество.

На последната сесия на 23 декември общинските съветници от ГЕРБ гласуваха против нов директорски борд на "Топлофикация" и така попречиха на инвеститора да поеме управлението и да започне да изпълнява задълженията си по изплащане на дълга към "Булгаргаз", каза Костов.
Той заяви, че ще поиска предсрочно заседание на общинския съвет в началото на януари, на което да бъде взето решение за избиране на представители на инвеститора в управлението на "Топлофикация".

След превеждането на част от задълженията към "Булгаргаз", подаването на гориво в Шумен трябва да бъде възстановено в пълен обем, заяви Красимир Костов.
Тази сутрин в "Топлофикация" постъпваха около 1000 кубика гориво в час при необходими около 1700 кубика за нормално отопление на абонатите. "Топлофикация-Шумен", която до лятото беше държавна собственост, дължи около 15 млн. лв. на "Булгаргаз" за стари периоди.

През юли топлофикационното дружество беше прехвърлено в собственост на община Шумен, за да се реализира проект за когеренация, който ще даде възможност за поевтиняване на парното в града. Инвеститорът трябва да поеме и задълженията на "Топлофикация", след като влезе в управлението на дружеството.

Кметът Костов се срещна вчера с представители на "Булгаргаз" и с националния омбудсман Константин Пенчев за проблема с "Топлофикация". Постигнато е споразумение, че парното в Шумен няма да спира поне до 5 януари, а от своя страна "Топлофикация" и новият инвеститор ще започнат частично изплащане на старите задължения.

Погасителен план на задълженията на "Топлофикация-София" към "Булгаргаз" ще бъде обсъден в първия работен ден на новата година с цел гарантиране отоплението за сезона, каза междувременно столичният кмет Йорданка Фандъкова, цитирана от БНР.
Вчера "Булгаргаз" заплаши да ограничи синьото гориво на "Топлофикация-София" заради дългове.

"Топлофикация" в момента изплаща всички свои приходи, които има, към "Булгаргаз", за да може да си изпълни ангажиментите, но се надявам да постигнем договореност с "Булгаргаз" за погасителния план", коментира Фандъкова.