След като вече няколко малки общини като Вълчи дол, Дългопол, Лесичово, Кнежа, Болярово, Горна Оряховица и много други въведоха режим на уличното осветление, в невъзможност да покрият сметките си за ток изпадат все повече общини. 

След рекордна сметка за електричество - 80 000 лева за месец при обичайни 30 000, ямболската община Стралжда също остана с тъмни улици през нощта, за да пести от осветление. Режимът засяга и населените места в общината.

Кметът Атанас Киров ще настоява за повече полицейски патрули, за да избегне засилване на битовата престъпност. В момента нощем в Стралжда има само един полицейски патрул.

"Доста хора недоволстват от мярката, но няма как", казва кметът пред bTV. Той се надява управляващите да намерят решение, "защото общините трудно ще издържим". А през това време жителите на общината е желателно да се прибират по светло. 

В някои общини вече бе очертан като проблем това, че магазините също затварят по-рано, тъй като намаляват клиентите им в тъмните часове на денонощието.