Подалите оферти в откритата процедура за избор на изпълнител за изграждане на газопровод, който може да е част от "Турски поток", са компании, които са познати в международното пространство. Участва и компания от Саудитска Арабия.

Това каза по bTV министърът на енергетиката Теменужка Петкова, часове след като бяха обявени имената на желаещите. По думите й това означава, че поръчката, която "Булгартрансгаз" е провела, е максимално публична.

Инфраструктурата е изцяло българска и ще се финансира от "Булгартрансгаз". Обществената поръчка, която към настоящия момент е обект на възлагане, е за 2,2 млрд. лв. Цялата стойност на проекта е 2,7 млрд. лв., каза министър Петкова.

По нейното мнение са извлечени всички поуки от горчивата практика с "Южен поток". Затова при изграждането на такъв сериозен тип проект трябва да се спазват всички европейски препоръки и директиви, отбеляза министърът.

Петкова не потвърди дали имаме категорично одобрение от страна на Брюксел за реализирането на този проект, но подчерта, че ако бъде спазено законодателството, то няма причина това строителство да ни бъде отказано. "От 1 януари 2020 г. ще се лишим от 110 млн. долара на година, след като България спре да транзитира газ от Русия към Турция. Затова за нас е важно дали страната ни ще запази ключовото си място на газовата карта на Европа или ще стане поредният консуматор", коментира Теменужка Петкова.

Към настоящия момент ЕС иска да се върви към производство на електрическа енергия без вредни емисии. По думите на министъра в момента разполагаме с качествено оборудване за изграждане на АЕЦ "Белене", което отговаря на всички европейски изисквания. Ще се борим за запазване на въглищните ни централи, тъй като те гарантират енергийна сигурност на страната ни, изтъкна Петкова и допълни, че се инвестира в съоръжения за намаляване на вредните емисии.