"Булгартрансгаз" отвори днес офертите в процедурата за избор на изпълнител за доставка на необходимите материали и оборудване, инвестиционно проектиране, изграждане и въвеждане в експлоатация на разширението на газопреносната инфраструктура - паралелно на северния магистрален газопровод до българо-сръбската граница.

Три консорциума подадоха оферти за строеж на газопровод, който може да е част от т. нар. "Турски поток". В консорциумите има фирми от Италия, Унгария и Саудитска Арабия. Тръжната комисия ще работи до края на март, когато се очаква да бъдат отворени и ценовите предложения, съобщи Владимир Малинов, изпълнителен директор на "Булгартрансгаз".

Дължината на трасето е 484 километра.

Постъпилите ферти са три:

- ДЗЗД Консорциум - Газово развитие и разширение в България ГРРБ с участници: Консорцио Варна 1 (учредено от Бонатти С.П.А и Макс Щрайхер С.П.А) и Комплишънс дивелъпмънт С.А.Р.Л- клон България;

- Обединение от Industries Fovallalkozo Zrt и Industries-KVV Kivitelezo Zrt;

- Обединение Консорциум Аркад с участници: Аркад Ей Би Би С.п.А и Аркад Енджиниъринг енд Констръкшънс Къмпъни.

Кои са всъщност играчите в трите консорциума

Участниците в първия консорциум

Италианската компания "Бонати" С.П.А (Bonatti) има 70-годишен опит като главен изпълнител в строителството на петролна, газова и енергийна инфраструктура, "изправена пред предизвикателни проекти при най-критични екологични и логистични условия в отдалечени райони, съчетавайки съвременни методи и технологии", както тя сама се представя. Оперира в 19 страни по света: Северна Африка, Европа, Канада, Близкия изток, Туркменистан, Казахстан и др.

"Бонати" са сред най-големите изпълнители на проекти за полагане на тръбопроводи - по целия свят - в пустини, в планини (до 5000 м височина), гори, джунгли, блата и замръзнали степи. Притежават модерен, специализиран парк за строителна техника, прилагат най-модерните технологични решения в областта (вкл. електронна система за заваряване).

Трябва да се отбележи, че "Бонати" участват в изграждането на Трансадриатическият газопровод (TAP), който играе ключова роля в осигуряването на дългосрочно разнообразие и сигурност на енергийните доставки в Европа.

Германската "Макс Щрайхер" С.П.А (MAX STREICHER GmbH & Co. KG aA/STREICHER Group) - развива бизнес в различни сектори - изграждане на тръбопроводи и инсталации, машиностроене, строителство, строителни материали.

Строителството на тръбопроводи е един от водещите бизнеси на STREICHER. Зад гърба си компанията има десетилетия международен опит и богато техническо ноу-хау. Гарантира своевременното изпълнение на сложни големи проекти, правят възможно прилагането на иновативни индивидуални решения. Компанията разчита на квалифициран персонал, най-новите машини и специални технологии, индивидуално съобразени с изискванията на проекта.

Заедно с гръцката компания "Терна", "Макс Щрайхер" участва в тръжната процедура зa пpoeĸтиpaнe, дocтaвĸa и cтpoитeлcтвo нa Meждycиcтeмнa гaзoвa вpъзĸa Гъpция - Бългapия (ІGВ).

"Комплишънс дивелъпмънт" С.А.Р.Л-клон България (Completions Development Sàrl). Малко информация има за тази компания (компанията майка). Холдинг, регистриран в Люксембург през ноември 2014 г. с капитал €5 050 000 с персонал от 1 до 10 души, според информационната база на Блумбърг.

На 6 ноември 2018 г. е регистрирано поделение на холдинга в Белград, Сърбия с предмет на дейност инженеринг и технически консултации. Възможна е връзка с частната руска компания ТМК Груп, която произвежда, продава и изнася стоманени тръби за нефтената и газовата индустрия. Фирмата работи в Русия, Северна и Южна Америка и Европа. Пак според информация от Блумбърг вицепрезидентът на ТМК ("Трубная металлургическая компания") по стратегическото и бизнес развитие Владимир Шматович фигурира като бивш мениджър в "Комплишънс Дивелъпмънт". Според ДАКСИ собственик на фирмата, участник в българския конкурс, е Андрей Владимирович Пархомчук, бил първи зам.-генерален директор на ТМК (2012) и бивш старши вицепрезидент на машиностроителната компания "Мечел".

Вторият участник

Обединение от унгарските компании Industries Fovallalkozo Zrt и Industries-KVV Kivitelezo Zrt. Това са фирми от OT INDUSTRIES - група от компании, фокусирана върху предлагането на комплексни енергийни решения. С близо 1000 служители и повече от 70 години опит, ние сме ключов играч в Централна и Източна Европа, в газовата, нефтената и химическата промишленост, както и в енергийния сектор, пишат за себе си от компанията.

 Третият участник

Обединение Консорциум "Аркад" с участници: "Аркад Ей Би Би" С.п.А и "Аркад Енджиниъринг енд Констръкшънс Къмпъни" (ARKAD и Arkad Engineering & Construction) е най-голямата компания в Саудитска Арабия. Оперира в нефтената и газова индустрия и в енергийната сфера като цяло; нашето портфолио е глобално, както обявява самата компания. Една от водещите дейности на саудитския холдинг "Аркад" е полагането на тръбопроводи. Изгражда националната тръбопроводна мрежа за петролния гигант "Сауди Арамко" (Saudi Aramco), ще разширява дейнстта си извън саудитското кралство, съвместно с ABB Ltd (латински букви) (предприятие, регистрирано в Милано).

ABB неотдавна вложи своите проекти в петролната и газова индустрия в съвместно предприятие, преимуществено притежавано от саудитската компания Arkad Engineering & Construction - участник в българския проект.

Обществената поръчка към момента на възлагане е за 2,2 млрд лева. Стойността на целия проект е 2,7 млрд. лв.

Наред с икономическите анализи (които си прави всеки участник, а и обявилият търга) "Булгартрансгаз" трябваше да приключи процедурата по определяне на капацитета - да се разбере какви количества газ ще могат да бъдат разпределени -т.е. колко газ ще влезе и колко ще излезе от България.

След теста се разбра, че кандидатите да пренасят газ по тръбата са българската държавна компания "Булгаргаз", руската "Газпром" и швейцарската "Мет Груп".