Това съобщи министърът на земеделието Мирослав Найденов пред български журналисти в Брюксел. Той участва днес в Съвета по рибарство и земеделие на ЕС в Брюксел.
 
Първоначалното предложение на Европейската комисия е било квотата ни да бъде намалена с 25 на сто, но министърът е успял да постигне по-малко намаление. Намалява се и уловът на цаца в Черно море за България и Румъния. Разрешената квота досега е 12 750 тона. Тя ще бъде намалена до малко над 8000 тона, като на България се разрешават 70 на сто от това количество, а на Румъния - 30 на сто.

В земеделското измерение на Съвета са обсъдени проблеми на млечния сектор в ЕС, по-точно договорните отношения между производители и преработватели на мляко. Във връзка с реформата на Общата селскостопанска политика на ЕС е обсъдена и необходимостта от дефиниране на понятието "активен фермер". Поставих пред министрите и въпроса за помощите за животновъдите, който в България е особено болезнен, тъй като само 10 на сто от българските животновъди разполагат със земя, отбеляза Мирослав Найденов.

Министърът отказа да коментира допълнително случая "Калина Илиева", тъй като за него той е приключен. Що се отнася да избирането на нов директор на Фонд "Земеделие", Найденов заяви, че фондът има в момента директор, а от Европейската комисия е получил уверения, че процедурите там се спазват независимо от персоните.
 
С други думи, има акредитирани процедури, които се проверяват. Важното е тези процедури да се спазват и да няма отклонения. А кой е на върха на пирамидата няма значение, каза той. Все пак Найденов добави, че след скандала около фалшивата диплома на Калина Илиева са проверени дипломите на всички в управлението на фонда, а работещите в него "са натоварени на двойни и тройни обороти, за да минимизираме това, което е направено".