Това стана ясно на срещата им с заместник- министрите на икономиката Лъчезар Борисов и Любомир Ганчев. Обсъдени са били и възможни проекти в сферата на здравеопазването, където за насърчаване на иновациите възможен партньор на китайската страна могат да бъдат лабораториите, създадени към "София тех парк".

От края на миналата година китайския интерес за инвестиции в България нарастна значимо. Представители на Китайската корпорация за железопътен подвижен състав заяви инвеститорския си интерес към БДЖ, а през декември 2016 година индустриалната търговска банка на Китай проявява интерес към финансирането на търговски проект за изграждане на АЕЦ "Белене.

Министерството на икономиката е принципал на технологичния парк в София. От там признават три проблема – с инвестиционната дейност, с диалога с инвеститорите и с връзките с научните среди.

Все повече стартиращи компании използват споделено работно пространство, като цените са същите каквито биха платили за собствен офис и консумативи. Това стана ясно след среща на икономическия министър Теодор Седларски с чужди предприемачи в понеделник.

Повечето чужди бизнесмени избират да дойдат в България заради близките разстояния, ниските данъци и добре образованите айти специалисти, отбеляза икономическият министър Теодор Седларски, цитиран от БНТ. Това, от което предприемачите продължават да се оплакват обаче е корупцията, тежката администрация и прекалената бюрокрация.

Въпреки всичко те споделиха, че работата в България има смисъл. Работата в общи пространства също - това спестява на фирмите много допълнителни ангажименти. Споделеният офис е отворен 24 часа. В него работят предимно млади хора на възраст между 20 и 45 години.

Министър Седларски коментира и напредъка на самата държава да направи подобен общ офис, а именно - "София Тех Парк". В момента работата по парка е практически блокирана заради оплакване на един от основните инвеститори в него, смята министърът.

Само преди дни бизнесмен обвини държавна фирма, че го рекетира с глоба за милиони. Според него широко рекламираният "София Тех парк“ е пълен провал и дупка за 100 млн. лв.  Шефът на „Уолтопия“ Ивайло Пенчев написа гневно отворено писмо, в което обяснява, че докато на неговата фирма се налага глоба за независещо от нея закъснение при строежа на вече функционираща сграда, всичко останало в комплекса не работи и за това е виновен назначеният от държавата мениджмънт.