Изводите на експертите са на база на официалните данни на НСИ и от проучване сред компании за недвижими имоти и предприемачи. Пазарът сега е сравним с този през 2005 г., предаде БТА. “Тенденциите, започнали през третото тримесечие на 2008 г., продължиха да се задълбочават и през първите шест месеца на 2009 г., коментира Ани Ангелова, Управител на Райфайзен Имоти и изпълнителен директор на Райфайзенбанк, цитиран от Profit.bg.
Според Райфайзен имоти купувачите във всички сегменти са в изчаквателна позиция, като активни на пазара останаха само инвеститори с по-рисков профил, които виждат дългосрочни възможности да увеличат или подобрят качеството на портфейла си с имоти на изгодни цени.
Известна активност, но далеч от нивата, характерни за първото полугодие на 2008 г., се наблюдава и сред купувачи с достатъчно собствени средства, за които покупката на имот е планирана необходимост.
Значителният спад в броя на сделките през първото полугодие на 2009 г. доведе и до промяна в пазарното поведение на купувачите на недвижими имоти, които очакват спадът на цените да продължи.
Като се изключи планираната експанзия на големите търговски вериги, от началото на 2009 г. не беше регистрирана нито една инвестиционна продажба или покупка на терен за бъдещ голям проект, отчитат от Райфайзен имоти.
Времето за избор и преговори до изповядването на реалната сделка се удължи три пъти от средно 20 дни до 60 дни и до реални сделки практически не се достига без чувствителна отстъпка в цената.