Пазарът на имоти се върна 4 г. назад

Броят на сделките с недвижими имоти намалява с 42% за цялата страна и с 58% за София през първите шест месеца на 2009 г. в сравнение със същия период на миналата година, съобщиха от дружеството "Райфайзен Имоти".

Обратно в новината

Коментари - Пазарът на имоти се върна 4 г. назад | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

цената е колкото реши да даде клиента с парите. отговорете на въпроса. ако сега една банка реши да продаде апартамент 100м2 ипотекиран. на каква цена ще намери купувач, за да превърне апартамента отново в пари с които да работи. на банките апартаменти неим трябват. и толкова ли са ниски нивата , че банките неискат да се пробват да продават или създават собствени агенции.

много е верен 58-мия. Също е вярно, че е голям процента на имащите имоти.

Много просто, Уотсън! Повечето строители са перачи на пари. Тях ги боли фарът дали ще продават днес или след 10 години. Те НЕ ДЪЛЖАТ пари на банките и имат време бол.

Ами да беше си правил и тухлите сам, щеше да ти излеза още по-евтино. Имам и още идейки:)

Стига си лъгал хората и стига платени статии. Скъсва се ли да гледат, ми дръж си го тогава имотчето 5 години, може и за 5 мил. евро да го продадеш. Сякаш не се вижда колко хора останаха без работа, със замразени заплати и ... От къде да идва този интерес към имота ти??

Незнам кое е по-лошо да си неграмотен или да си изтъкан от злоба ..... най-лошото е че голяма част от представителната извадка тук са комбинация и от двете

ЦЕНИТЕ ПАДАТ АМА НА СКАПАНИТЕ ЖИЛИЩА ! КУПИ СИ В ЦЕНТЪРА НА СОФИЯ ЗА ПО МАЛКО ОТ 1500 ЕВРО НА М.ы ДА ВИДИМ ДАЛИ ЩЕ НАМЕРИШ!

абе не знам де се е върнал, ама се скъсват да ми искат огледи, преди 2-3 месеца никой не се обаждаше въпреки по-ниската цена. аз пък вече гледам да ги разкарам, защото след година имота ще е с 10 % отгоре. брокерите взимат от 2 до 3%, не знам какви 10-100-300 процента ви се привиждат... народа е стадо, ако 1000 кажат, че купуват на 2000 евро/квадрата в Люлин, всички ще се юрнат да предлагат и повече, ако същите кажат, че купуват на 100 евро, останалите ще предлагат 90 :-)

Ей писна ми от разбирачи!!Всеки говори за трендове, нива, пазари, преспективи и всякакви такива думичики извадени от филмите, в които има думата Брокер и Уол стрийт. Разни Анализатори днес говорят така, а ако прочетете стара статия на който и да е Анализатор от която и да е Инвестиционна компания, ще видите, че преди година -две е казал точно обратното на днешния анализ. Ей хора стига живели като по филмите и не се правете на разбирачи и играчи като използвате сложни думички. Този пазар е като Женския в Сф няма трендове, нива и т.н. тук е има ли банани юруш на бананите, има ли кредити юруш на кредити, има ли молове юруш на моловете и т.н. Ако слушате разни трендови анализатори, без да се замислите сами духате супата. А всичко е много просто ако наистина ти трябва имот и няма кинти - теглиш кредит, ако имаш свободни пари (но без нито 1 лв. кредит) купуваш имот без да ти трябва и без да си мечтаеш че ще го продадеш 2-3 пъти по скъпо. Във всички други инвестиционни сделки си какво..... прецакан! Край

ВСИЧКО НА ТОЯ СВЯТ Е СДЕЛКА! ВКЛ. И ЦЕНИТЕ НА АПАРТАМЕНТИТЕ. ПАРИЧКИТЕ СА СИ МОИ И ЩЕ ДАМ КОЛКОТО СИ ИСКАМ, РАЗБИРА СЕ КАТО СЕ ПООГЛЕДАМ.

Както и от политика, така и от футбол и имоти-вече всички разбират!!?? нямало да струва вече една нива -колкото мерцедес...??Естеств ще струва вече много повече, ако не се гледа плиткоумно и за 5-6 години напред, когато мерцедесчето ще е трошка отвсякъде/ да не говорим колко пари по застраховки,данъци и т.н.../ Имотите никога НЕ СА с надута цена,!!! Надута е тиквата само на някои разбирачиВсичко е пазар и цена! ....цената е такава, каквато някой реши да даде, а не ниска или висока/ независимо дали е 1500 или 350 еврака/ кв.м./...Не съм видял да е паднала цената на апартаментите в Париж, Берлин, Мо0сква, Ханой, Токио -на главните хубави булеварди, а гетата еестествено да падат цените....както и в пустинята наречена Дубай....:)))

Цените на имотите се определят от стандарта на живот, инфрструктурата и най-вече от възможностите за спокоен живот и изкарване на достатъчно пари в страната в която се намират имотите. Кое от изброеното отговаря на цените на имотите в БГ? Имотите в БГ са БЕЗУМНО НАДЦЕНЕНИ, защото все пак се намират в най-бедната и изостанала страна от съюза, изключително екологично увредено място, където се горят и отпадъците на Европа, градове, селища и квартали без канализация, хората живеят върху собствените си фекални отпадъци, БГ е място където се извършват най-много престъпления от всякакъв характер-кражби, убииства, отвличания и икономически такива на най-високо държавно ниво. Корупцията е по-голяма от тази в азиатските и африканските страни и поради това стандарта на живот е нисък, а местните жители са обречени на вечна мизерия и са обект на постоянен рекет, посегателства и репресии от държавата и монополно мутренският бизнес!

Строим си къща на собствен парцел. Лично наемаме бригади и плащаме на парче, за свършена работа. Така че мога да кажа, строителството излиза около 200 евро/кв.м. Инвеститорите обаче купуват и земя или плащат обезщетение, така ча при тях най-вероятно себестойността стига до 300 Е/кв.м. Нереално е да се очаква такава пазарна цена - в такъв случай икономическите субекти се пренасочват към други дейности. Но около 500 Е/кв.м. е нормално. И между другото била съм и брокер, но такава глупост като брокерите слагат 100% наддценка - не бях виждала! И най-алчните не работят с повече от 10%, а в масовия случай, комисионната е 5-6%.

Забравих да допълня, че икономическата криза в САЩ приключи. Сега започва етапът на катастрофата. Така че имотният балон ще се свие то едно зрънце жито... Read my lips!!!

От 2 години си строя къща сам. Аз съм си майстор, аз съм си общ работник и техник. Излиза ми 90 лева на квадратен метър (!!!). Използвам нови тухли, кофраж, дъски, греди, стомана за арматура и т.н. Само дяланите камъни и керемидите ми са втора употреба. (Втора употреба керемиди на цена 1 брой за 20 стотинки, като и това е много. А да не би панелните блокове да имат покриви или, пък, старите тухлени апартаменти да имат покриви от нови керемиди?! Както и да е!) Още 1 година и съм готов. Остават ми 5 стени и две покривни конструкции. Предлагам на мъжете да се научат да строят, за да видят за какво става въпрос. Но, друго е, когато се строи сграда по разни излишни прескъпи регулации, когато има спекула на пазара на земята, когато строителният предприемач взима 500% печалба. Те - изкуствените регулации - затова са и създадени - за да одират кожата на ЕГН-тата (агнетата). Само искам да подчертая, че архитектурният ми план е по-хубав и по-изискан от тези, направени от архитектите без талант, както и че строителните ми техники превъзхождат уменията на майсторите-строи Техническата част е също на висота. Май ще почна да строя евтини къщи на хората. Само да довърша приказката - нямах представа, че ще ми излезе толкова евтино. А и вече придобих самочувствие на майстор.

В изчаквателна позиция може да са хора, които имат нужните пари и чакат удобен момент. Имотната надпревара беше с участието на много купувачи, които нямаха парите но въпреки това взеха заеми за да не изтърват последния влак (по тогавашните представи). Тъй че сега може да има 2-3 хиляди изчакващи, но чакащите имоти са 10 пъти повече.

До тук добре - тия нива ги чакам от ... 2005 година!!! Тогава виждах, как балонът започва да се надува, но не си купих (можех да взема кредит - бях кредитен инспектор!), защото не знаех кога и как ще се спука... Сега дочаках момента и ще се ослушвам за добра цена за покупка! В близко време нормалното ще е 350 до 300 Евро, но за по-надолу не знам?! На около 300 Евро влизам!! :-))

ПРЕДЕЛНАТА ЦЕНА ЗА ЖИЛИЩЕ Е 100/сто/ НАЕМА!

абсолютно нереални цени.никой не купува в момента, но цените са все така високи.

Да съм писал или имал претенции че съм умен колкото ВАС(З)....? P.S С най-искренно уважение към ВАС от един прост д-р.инж........

Свали мизата висока е

ЗАБЛУДАТА в статията идва от заглавието - пазара се е върнал до нива отпреди 4 г. Само, че се има предвид БРОЯТ НА СДЕЛКИТЕ, А НЕ НА ЦЕНИТЕ, които са си все така надути и НЕРЕАЛНИ.

В Варна няма спад, няма и продажби. Тук сме инати и ще чакаме разпродажбите и фалитите. Строителите държат кооперациите на акт 14 и дори и без него за да не плащат данъци, една малка промяна в закона и елате им вижте голите задници, на които пише- тук беше ТИМ

ТИ СИ НАЙ-ГОЛЕМИЯ ГЛУПАК! АМИ ЯСНО,ЧЕ В СОФИЯ,ВАРНА И БУРГАС ЩЕ Е НАЙ-СКЪПО. ЗАЩО ВСИЧКИ СЕЛЕНДУРИ СЕ НАСОЧВАТЕ КЪМ ТИЯ 3 ГРАДА? АКО НЕ СИ ТОЛКОВА ТЪП ЩЕ СИ ОТГОВОРИШ САМ. А МОЖЕ ДА ПОМИСЛИШ И ПО-ВЪПРОСА ЗАЩО В МОНАКО И ЛОНДОН ЖИЛИЩАТА СА НАЙ-СКЪПИ? МОЖЕ БИ ДЕСЕТКИ ХИЛЯДИ ЕВРО НА КВ.М СА НИЩО?АМАН ОТ ТЪПИ СЕЛТАЦИ,КАТО ТЕБ И ПОДОБНИ НА ТЕБ!

До Реална (03.08.2009 г. 17:25ч.) Мдам-мммм скъпа, от село сме, и за разлика от вас изкарваме добри пари, през софето само минаваме...за малко... и вече не сме тук. Ха живейте си в скапаните кокошкарници. Да живее глобализацията! Европа е прекрасна! Трябва да имаш само остър ум, добро образование и решителност.

Уважаема реална (и всичките и клонинги) пазара бе го интересува колко Ви е себестойността. Ако цената се приема от купувача - продукта се продава. Ако цената не се приема от купувача - продукта не се купува. И уважаемия строител (който знае как се прави бизнес) фалира. БТВ - доста от тях са необразовани и нагли парчета. Тормозеха доста купувачите последните години, така че сега хората нормално се радват когато наглите парчета имат проблеми.

Въпрос към брокерите: ЗАЩО себестойността на 1 кв.м в София,Пловдив,Варна е в пъти по-висока от тази в Търново,Сливен,Добри т.н кой лъже? брокери или продавачи и къде е Балона. Защо жилищата в София са по-скъпи от Берлин или примерно в Гърция и са на цена като за гр.ПАРИЖ? това ли е пазарна икономика? или по точно казано пране на пари ,Защо агенциите не искат от своите клиенти да попълват ДЕКЛАРАЦИЯ ЗА ПРОИЗХОД на ПАРИТЕ???? ..... и още нещо за накрая ....в БГ сме овце - никой не прави сметка колко живот има в купувания имот ...не разбирам хора дали 60-80хил. евро за 30годишен Панел или 50годишна Тухла , ИДВА ВРЕМЕ когато ще почнат да падат и разпадат блокове(не само панел а и тухла и ЕПК) в следващия период от 10-20г. Дано няма човешки жертви,молете се . Идва момент в който ще се плаща не само данъци и режийни за имота а и за НЕГОВОТО РАЗРУШАВАНЕ ! не забравяйте че голяма част от ЖК-тата са на общинска или държавна земя ....и какво се получава взимаш от банка върщаш 2,5-3 ПЪТИ в повече за 20-25г. и накрая оставаш със НИЩО ...за такива имоти ....цени по-високи от 100 евро са високи ....МИСЛЕТЕ.

много е глупаво това,дето пишеш. Колко трябва да плащаш, за да го изплатиш за 4 години, може по 200 лв на месец, може и по 2000, това все едно ли е?

Predi 8 godini moi poznat stroi na Sevastopol koooperatzija sparite na Rusnak. karaha me da kupuvam za 350 dolara na kvadrat togava. Otdde da gi vzema...Samija toi mi zajavi 4e razhodite im do klju4 sa bili 120-140 dolara. Smetaite za kakvi pe4albi stava vapros v dne6no vreme....UJASSSS. Ama kato ima balatzi, hakere i na taja darjava...

обеснявам! жилищата се делят на изгодни, продаваеми и непродаваеми. средната цена на кв/м е равна на средната работна заплата за съответния регион! различна е! изгодни жилища са тези които се изплащат между 3,6 и 4 години или до 48 месеца. продаваеми жилища са тези които се изплащат за 5 години или 60 месеца. непродаваеми жилища са тези които се изплащат за над 7,6 години. в българия средно едно жилище се изплаща за 205 месеца или 17 години ! няма да задавам въпроси къде е апартамента за гости в новопостроената сграда, ресторанта, отопляемите гаражи, фитнес залата, кафето и фризьорския салон, басейна, видео-охранителната система, портиера и документа с който се влиза в сградата! няма да питам за инфраструктурата или тенис кортовете над гаражите! няма да питам апартаментите на колко нива са и имат ли поне един метър разлика! няма да питам колко данък се плаща месечно за подръжка на сграден фонд и инфраструктура за апартамент. няма да питам кога за последен път стачкувахте за да вдигнат данък сгради и оправи общината инфраструктурата ! но с килийно/рушветчийско образование до тук!

До НЕРеална: А ти след като се биеш в гърдите, че си толкова образована, чувала ли си, че пазарът не го интересува себестойността, а се регулира от търсенето и предлагането? Или допускаш, че строителен предприемач може да си държи апартаментите в продължение на 100 години, очаквайки цените да се покачат над себестойност? Ти за кредити и падежи да си чувала?

в Пловдив свекърва ми обяви панелния си апартамент от 60кв в широк център за 30 000 евро и никой дори не се е обадил да го види. В същото време тя иска да купи нова тухлена гарсониера от 50 кв за 24 000 евро и се тревожи, че някой може да я изпревари, но щом непрекъснато я търсят и я питат готова ли е с парите, а жилището стои,значи ясно, че няма желаещи. София не е България и ниските цени в др големи градове ще бутнат цените и в столицата. За сведение преди 10 години ние си купихме панел от 60кв до панаира за 10 000 долара....

Научете се най- накрая ...........ДУМАТА ЕВРО НЯМА МНОЖЕСТВЕНО ЧИСЛО

Язе чекам 500 евра/квадрато

Цената на жилището, което може да си купи богатия зависи от наема, който може да си позволи за същото жилище бедния. Така едно жилище като инвестиция трябва да се изплати с наеми за 10 години. Една гарсониера с наем 200 евро ще струва 24 000 евро. Ако е 50 квадрата това са 480-500 евро на квадрат. Стане ли новото строителство 400- 500 евро квадрата пазара ще се нормализира.Значи ще чакаме още две години.

Апартамент около 50 квадрата трябва да струва горе долу колкото средния годишен доход в съответната държава за 3 години. В България това по мои сметки излиза горе долу 15 000 лева. Айде до 20 000 лева да вдигнем максимум. А сега за 50 квадрата панелка се искат 40 000 евро че и повече. Няма логика. Според мен още ще се срива пазара, ако разбира се доходите не нарастнат рязко.

Няма проблеми ще скоча, ама ти от кокошкарника като скочиш пак нищо няма да разбереш....

Е ,много бяха нереални и надути цените. Трябва да паднат 250-300 евро на кв.м.и тогава ще има съживяване.....то народа обедня де

Не виждате ли че това е една и съща личност! Ох! Извинете Сервитутка станала, незнайно как брокер в златните години на НИ. А сега е станала пак Серви, вероятно у некоя крайпътна долнопробна кръчма, където й е мястото. Никога няма да се върне периода на златните години от края на 2003г до октомври 2007г. А брокерите станаха пак безработни сервитьори.......

Абе до всички защитници на БГ брокери и предприемачи: Незнам, но знам едно когато ми продават квадратния метър за 2000 евра и се оплакват, че разбираш ли са на загуба, като ми го продават на тази цена, значи на мен това ми се струва не наред! Както и да се определят цените на тези имоти едва ли цени от порядъка на 1200 - 2000 евра каквито бяха до скоро, са реални!! По скоро бих казъл, че са с доста проценти отгоре, даже може да се каже, че със сигурност печалбата им при такива цени е над 200% а може и над 300%! Незнам това е мое мнение не съ строил досега нищо но едва ли квадратния метър е с цена 2000 евра!

SUPER!!!

Кеф. Надяваме се да се върнат с 8 години

до тъпако знаем много добре, че в продължение на няколко години строителите лапаха милиони, а брокерите си слагаха надценки с до 100 %, затова предизвикаха срив на пазара. А ти дупе такова знаеш ли какъв процент от сделката трябва да е комисионната. Ай вземи се гръмни или скочи от някой висока скала и не ни казвай че нищо не разбираме.

пазарът на имоти се върна 4 години назад - статистика- само за три години- 2005, 2006, 2007 цените са се повишили със 129 % и са стигнали 695 евра на кв/м за страната. при 695 евра кв/м. минус 129 % 201,5 евра на кв/м. ясно е, че пазарните нива не съответствуват на 2005 година!

А така на злобарите....... вие повечето живеете в панелки нали ?

Оставам с усещането, че тук мнение изразяват само комплексирани и неграмотни хора /как боравите с компютър остава загадка/, замислете се първо как се определя себестойност на една сграда на кв. и тогава споменавайте 100 евро за кв.м, но защо ли да ви ограмотява човек, я си стойте в блатото и си живейте в кокошкарници за 100 евра на кв.м , а пък и най- вероятно сте от село успех ви желая

Гъз глава затрива, е казал народът. Който по-рано ламтеше за големи комисионни и не намаляше цените, сега да стои на сухо и да гладува!