2009 година завърши при ниво на ИТЦ 1,704 пункта. Движението на ИТЦ през декември 2010 г. повтаря тенденциите, наблюдавани през същия месец на 2009 година. Повишението на ИТЦ в края на декември, спрямо същия период на миналата година е около 7 пункта. През декември брашното поскъпва с 1,2 на сто, а олиото - с 3,6 на сто, предаде БТА.

Повишаване на цените се наблюдава при варивата и ориза - в диапазона 1-4 на сто, и при захарта - с 2,2 на сто. Поскъпване през декември е отчетено и при млечните произведения, като при кашкавал "Витоша" то е по-силно изразено в края на месеца и достига 2,5 на сто. През декември намаляват цените на месните произведения с около 1 на сто, а без промяна остават цените на яйцата и на каймата.

Най-голямо повишение на цените в сравнение със същия месец на миналата година има при слънчогледовото олио - 43 на сто, и при брашното - 28 на сто. В диапазона 19-28 на сто е поскъпването на годишна база на лещата и на млечните произведения, а с около 6-10 процента по-високи през тази зима са цените на пилешкото месо и на рибата. През декември 2010 г. в сравнение с декември 2009 г. е регистриран спад на цените на яйцата - 25 на сто, на захарта, на ориза и на фасула - 2-4 на сто. Наблюдава се поевтиняване на годишна база на повечето месни произведения и на свинското месо, като най-силно то е изразено при кренвиршите /10,3 на сто/. Цените на малотрайните колбаси и на шпековия салам са с около 3-4 на сто по-ниски в сравнение с миналата година.

През декември, спрямо ноември се наблюдава повишение на цените на картофите и на чесъна с около 9-10 процента. Поскъпването на оранжерийните домати и краставици, и на зелето е 5-6 процента. През декември цената на ябълките е с 6,7 на сто по-висока спрямо ноември През този месец се увеличава предлагането на пазара на цитрусови плодове и цените на портокалите и на мандарините намаляват с около 20 на сто, а на лимоните - с 6 процента. Поскъпване с 13 на сто се отчита при бананите.

В сравнение с декември 2009 г., през 2010 година цените на по-голяма част от плодовете и зеленчуците са по-високи. Спад на цените на годишна база има само при цитрусовите плодове, като тяхното поевтиняване е в диапазона 7-13 на сто. Най-голямо поскъпване през декември 2010 г., спрямо декември 2009 г. е регистрирано при цената на чесъна - 107 на сто. Цената на оранжерийните домати през тази зима е с 20 на сто по-висока спрямо зимата на миналата година, а на оранжерийните краставици - с 4 на сто.

Поскъпване на годишна база с около 32 процента се наблюдава при картофите. По-високи са цените през декември 2010 г. на ябълките - с 8 на сто, и на бананите - със 17 процента.