Масовите видове хляб в Добричко достигнаха 65-80 стотинки за 700 грама опаковка, съобщи председателят на Регионалния съюз на хлебопроизводителите и сладкарите Тошко Няголов пред БТА.
С 10 ст. по-скъп хляб купуват и кюстендилци от началото на тази седмица,  като цените от производител достигат до 85 ст. за най-масовото производство, каза пък председателят на хлебопроизводителите в Кюстендил Милен Николов пред "Фокус".

Основната причина за поскъпването на хляба е по-високата цена на брашното, което се предлага от мелниците в страната, твърдят хлебарите. Само за седмица тон брашно тип "500" поскъпна с около 30% и достигна 675 лв., каза Няголов. Той коментира, че тази актуална цена не е включена в себестойността на хляба, защото повечето производители работят с брашна, закупени през юли.
Килограм хляб ще стигне 1.80 лева, ако е замесен само с ново брашно на цена 675 лева, допълни Няголов.
Според него пазарът е много динамичен и всяка прогноза за цената на хляба би била несъстоятелна. Възможно е на всеки десетина дни хлебопроизводителите да актуализират цената.

Председателят на хлебопроизводителите в Кюстендил също е категоричен, че при ново поскъпване на брашното хлябът неминуемо също ще повиши цената си.

В Плевенско прогнозите за цената на хляба са доста противоречиви, е установила проверка на БТА. Според зърнопроизводителите цената на хляба трябва да бъде не повече от 1 лв./кг.
Един от тях - Васил Петров, който вече е прибрал и продал пшеницата си, смята, че са спекулации твърденията, че заради високата цена на житото, хлябът трябва да достигне цена 1,45 лева за килограм.
"Хлебопроизводителите искат в мътна вода риба да ловят", коментира той и е категоричен, че трябва да се спазва правилното съотношение 1-2-4 на зърно-брашно-хляб. Тогава при цена на житото 25 ст./кг е съвсем нормално хлябът да остане на цена, каквато е сегашната - около 1 лв./кг, уточни Петров.

Според него цената на зърното може да се вдигне до 30 ст. за килограм и тогава ще бъде нормално хлябът да достигне около 1,20 лв. за килограм.
"Всички други разсъждения и коментари по въпроса са спекулации на хлебарите, които искат да си повишат печалбите", твърди Петров.

Драстично повишаване на цената на хляба ще доведе до увеличение на инфлацията в страната, изтъкнаха междувременно от БСП.
Оправданието на управляващите, че цената на хляба се вдига заради международната конюнктура, е лъжа, изтъкна секретарят на Изпълнителното бюро на БСП Корнелия Нинова. Според нея, предлаганото увеличение на цената на 1,40 лв. е резултат от повишаването на осигуровките на земеделските производители двойно. То се дължи и на оттеглянето на държавата от преференцията да възстановява акциза върху горивата за земеделските производители, смята Нинова.
От левицата настояват да се засили контролът върху износа на пшеница. Оттам посочиха, че само за последните 10 дни са изнесени 120 хиляди тона пшеница.