Около 150 инвеститори и работници в малки фотоволтаични централи се обявиха срещу въведената от ДКЕВР нова такса за достъп до електропреносната мрежа, предаде БГНЕС.

По думите им тази такса отнема между 10% и 39% от приходите им и ги прехвърля на електроразпределителните дружества.  В същото време таксата се налага само за електроенергията, произведена от възобновяеми източници, но не и за ТЕЦ-овете, АЕЦ и топлофикациите.
"Размерът на таксите е безпрецедентен за останалите страни от Европа и освен това е в противоречие спрямо българското и европейско законодателство", категорични са протестиращите.
Според тях от рестриктивните мерки страдат малките централи, направени от български инвеститори, а мерките могат да доведат до изпадане в несъстоятелност и освобождаване на работни места.

Изявленията на протестиращите бяха съпроводени и със скандирания "Оставка", насочени към председателя на държавния регулатор Ангел Семерджиев.

Исканията на производителите на зелена енергия е да бъде отменено решението на ДКЕВР за такса достъп (РЕШЕНИЕ No Ц-033 от 14.09.2012 г.). Те  настояват за среща с енергийния министър Делян Добрев и с премиера Бойко Борисов, на която да получат гаранции, че решението на регулатора ще бъде отменено.

Миналата седмица производителите на зелена енергия се обърнаха към Европейската комисия заради решението на ДКЕВР да се въведе таксата. Те предупредиха, че ще започнат и съдебни дела срещу България. Днес стана ясно, че вече над 60 компании са подали иск във връзка с това решение по съдебен ред.

Преди десетина дни ДКЕВР свали цената на зеления ток със задна дата. Комисията въведе без обществено обсъждане новите цени за достъп до мрежата на НЕК и на електроразпределителните дружества за всички централи, които произвеждат ток от слънце, вятър, вода и биомаса.
Решението намали преференциалната тарифа за фотоволтаичните проекти, завършени до 30 юни тази година с 40% и с 20% за проекти, завършени преди 31 декември 2011 г. Тарифите за ветропарковете са намалени с около 10%.
Това е пореден опит да се смекчат последиците от присъединяването към мрежата на много ВЕИ, които произвеждат скъп ток и по този начин допринасят за влошаване на положението на НЕК и за поскъпването на електроенергията за крайните потребители.