Производители на зелена енергия искат оставката на Семерджиев

Няма бизнес, на който ако се вземат 40% от приходите, да не фалира. Това е посланието на производителите на зелена енергия, които тази сутрин се събраха на протест пред Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

Обратно в новината

Коментари - Производители на зелена енергия искат оставката на Семерджиев | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Писах и под друга новина към хората, които плюят инвеститорите и ги приравняват с комунистите и бившето правителство: Защо не се поинтересувате колко депутати и членове на ГЕРБ имат лицензи да търгуват с енергия в чужбина? Защо не се поинтересувате колко депутати и членове на ГЕРБ са пряко свързани с добива и търговията с въглища за ТЕЦ-овете, с ремонтите и поддръжката на ТЕЦ-ове и на АЕЦ Козлодуй? И защо не се поинтересувате колко от тези фирми са собственост на съдружници от различни партии? Разберете, в енергетиката няма партии, там са само интереси и то не интересите на крайния потребител!

Хайде всички плюещи на общо основание да си погледнат фактурите за електроенергия и да видят как са разпределени сумите! Вижте колко процента е реалното производство, колко процента е такса пренос, колко процента са НЕВЪЗСТАНОВАЕМИ РАЗХОДИ и колко процента са за зелена енергия. Как пък все ВЕИ с техните 5% от общата сума са виновни на всички? Защо не се разсърдите на ЕРП-тата с тяханта гарантирана печалба от минимум 14%? Относно новата такса - ВСЕКИ ВЕИ производител преди пускане на централата си рехабилитира за своя сметка част мрежата собственост на местното ЕРП, ако се присъединава на 20кВ. Ако се присъединява към електропреносната мрежа, въпросният производител подменя кабели и стълбове, които са собственост на НЕК и строи подстанция, която също остава собственост на НЕК. Всички тези инвестиции са принципно заложени в програмите на НЕК и ЕРП-тата, но не се изпълняват от тях, а от производителите. Къде отиват спестените пари? И защо след всички тези нови такси и понижени цени цената за крайния потребител не бъде автоматично намалена?

Такива "инвеститори", като тези с ВЕИ в България, трябва да бъдат гонени със сопи и гьостерици и бити до припадък! Това не са инвеститори, а разбойници кръвопийци, горе-долу като концесионерската паплач! Кога ли ще се появят просветени управници, да ни освободят от тази напаст, а не да продават богатствата на България за жълти стотинки?

Въпрос - Какво пречи на ДАЛАВЕРАДЖИИТЕ С Фотоволтаични ВЕИ да купуват тока на НЕК за 11ст. и да го продават пак на НЕК, но вече като произведен от тях, на 80 ст.? Дали тази "сделка" ще стане изгодна за НЕК, ако им съберат такса 20 ст.! Моите изчисления показват, че дори тогава НЕК губи чисто 49 ст.!!!Ако в България имаше просветен Диктатор, тия "бизнесмени" щяха да са разстреляни ПЪРВИ!!

Явно нямаш никаква идея за това, за което пишеш. Има техническа невъзможност да купуваш ток от НЕК и да го продаваш като ток от фотоволтаици. Ако те е яд, че не си се проявил като предприемач, инвестирал си във фотоволтаици, вятърни централи и т.н., не си го изливай тук. Много хора, които са го направили, сега са пред фалит поради поредното малоумно решение на регулатора. Отвори си сметката и виж колко плащаш за достъп до мрежата - около 60 лева/МВтч, от които над 40 са за достъп до мрежата ниско напрежение (която не касае производителите). И си смени IQ теста - предишният те е подвел жестоко.

Да-а-а, Правителството НЯМА ПРАВО ДА СЕ ОТМЯТА от договорите, подписани на убийствените за НЕК цени за изкупуване от 800 лв./МВтч...Трябва да им се плаща до смърт!! Сега, с тази такса, като им намалят цената на 600лв./МВтч(това означава 60ст./кВтч., при цена на дребно 20 ст.!!!), муха ги ухапала ДАЛАВЕРАДЖИИТЕ, впили се като пиявици в народната снага! Това са ПРЕСТЪПНИЦИ, ЕНЕРГИЙНИ ПРЕСТЪПНИЦИ! Всяка невинна мярка на ЕС в подкрепа на този или онзи бизнес, тия ПРЕСТЪПНИЦИ превръщат в УНИЩОЖЕНИЕ на държавата...И защо Боко облага другарката Бориславова с такси? Иска да фалира ли? Ама много лош тоя Боко бе!

Руми

Аз съм битов потребител, свързан към ЕНЕРГО ПРО (преди това ЕОН). В образуването на цената, която плащам има такса за достъп и пренос ниско напрежение, с което мога да се съглася, но има и такса за достъп и пренос високо напрежение! Защо? Аз нямам пряк контакт с мрежата за високо напрежение? Освен това, от известно време насам в цената фигурира и нещо ново: такса "невъзстановяеми разходи"! Представяте ли си? Вместо разпределителното дружество да се старае да си намали разходите - ние да му плащаме това, което то не може или не иска да намали!!!И какво означават тези думи? Какво плащам аз на дружеството? Моите невъзстановяеми разходи никой не ми ги плаща!

ДКЕВР първо определя цена с възвръщаемост 7% и после определя такса 10%. Къде отиват сметките? Цената на ТЕЦ-а на AES е 199 лв. Те нямат такса достъп. Цената за когенерация на топлофикациите е 366 лв. Те също нямат такса достъп. ТЕЦ-ът на AES и когенерациите са произвели 5 пъти повече електроенергия от ВЕИ-тата за първото полугодие, но добавката за кафява енергия е в пъти по-ниска от тази за ВЕИ. Стига сте плюли. ВЕИ-тата са удобната боксова круша, която правителството използва, за да потуши общественото недоволство, че трябва да се вдига цената на тока, за да се спасява НЕК. А когото и да попитате, който има вземане-даване с НЕК, ще ви каже, че са в практическа неплатежоспособност. Просто нямат кинти по сметките си.

kgb777kgb

И какво като ми пишеш тези цифри ?! Като не те устройва продавай и изчезвай ! За всички вас трябва/ за съжаление не става / регулация на печалбата - можеш да печелиш 0.2% ако не ти харесва ЧАО ! Аз мога да си платя ама майките и бабите ни не могат !

Леле, калко голяма печалба. Абееей, ти изобщо знаеш ли основни понятия като възвръщаемост, риск, рискова премия и прочее. Ти знаеш ли с колко се вдига рисковата премия за българия от това глупаво решение? Знаеш ли, че външните инвеститори вече търсят поне 20% IRR, за да инвестират тук, а не някъде в съседна там страна. Айде, стига евтин популизъм.

Хайде сега един контра протест да ги видите, как ще бягат тези сладури! Ей, гниди мръсни - не наядохте се! Трябват ви по 100 тояги на голо, заедно с онзи брадясалия ви слуга Семерджиев!

За!

Трябва още по-висока такса и на още по-ниска цена да им изкупуват тока ,не повече от 10 ст. ,но тези пари да не отиват в джоба на ЧЕЗ и ЕОН а да се използват за намаляване на цената за потребителите.Иначе печалба има достатъчно за т.н. "инвеститори" ,добре ,че прекратиха това безумие да им изкупуват тока на 78 ст.квч ,за сметка на всички нас ,затова че са изпрали някой лев във перки и слънчеви панелки.

Защо нормалния потребител на електроенергия трябва да плаща такса за достъп до разпределитенна мрежа ниско напрежение и такса за достъп до мрежи високо напрежение, а господата происводители да не плащат?!?!? Цената на тока на един потребител се формира - 50% цена на тока и 50% такси.

защото това е допълнителен разход, който в последствие пак ще се натовари на твоята сметка! цените за производство, достъп, пренос и прочее са разходо-ориентирани! а ако не искаш да плащаш такси, построй си един електропровод до АЕЦ и някоя друга подстанция, участвай в търг за енергия за свободен пазар, и се захранвай сам. колко лесно било!

Защо да подкрепям тези бизнесмени, когато тока го плащам аз?

А га ядоха кифтетата за наша сметка не риваха ... Стига овчар(ов)ски номера! Заради тези ненаситници токът стана лукс!

И кво стана в миналото или по миналото управление някои хора си гласуваха разни закончета които да ги облагодетелстват за сметка на целокупния български потребител и като секна далаверката и олеле протести ,от къде накъде ?.Аман от мошенници и изедници-душмани .

ТАКСА за Достъп до мрежата е въведена от 01.07.2012 г от ЧЕЗ за всички стопански потребители - защо не протестирате ? Независимо дали ползваш ел. енергия или не - ЧЕЗ си прибира ТАКСАТА !

vasil

Тук е най-толемия проблем. По директиви от ЕС България е задължена да намали емисиите на въглероден двуокис и да развива добива от възобновяеми енергоизточници. Това значи да се ограничи използваемоста на ТЕЦ и поощри създаването на вятърни и фото-волтаични централи. За тази цел правителството одобри невероятни, космически цени за доставчиците на такава "зелена енергия първоначално през 2008 г. тя бе 0, 728 лв./кв.час, от началото на годината до м-ц юли-0,485 лв./кв.час и от 1 юли т.г. 0,237/кв.час. В резултат на тези преференции се получи неочакван бум в периода 2008 2012 г. на предложенията за такива централи- официалните данни са за общо 2360 мегавата вятърни, 1705 мв.фото-волтаични, 145 мв.водни и 78 мв. от био-маса.За нещастие на българския потребител споменатите "зелени мощности са скрепени с договори за 15 години напред, гарантиращи определени доставни количества с високи цени. Тъй като ВЕИ-производителите не могат в никакъв случай да заместят нито АЕЦ Козлодуй, нито ТЕЦ Марица 3, съществува вероятност да им заплащаме дори непроизведена енергия. Считам, че стана ясно на българския консуматор, че цената на ползваната от него ел. енергиа зависи от това, каква част от нея ще представлява скъпата "зелена енергия. Засега е сигурно, че десетки години напред ни очаква не намаление, а постоянно увеличение на цената благодарение на щедрите към чужденците наши управници. Защото всички ВЕИ-съоръжения са доволно скъпи струват от 2 до 4 милиона евро за монтаж на 1 мега-ват мощност- а колко струват всичките 4288 мегавата сметнете сами. Те ще се изплащат от нас в течение на 15 години с ежемесечните ни вноски заедно с милиардите печалби на предприемчивите бизнесмени и ще отиват в чужбина, без да ангажират работна ръка, обричайки заетите площи на безплодие. Само за илюстрация на: ако приемем едва 2000 часа използваемост на тези съоръжения, това прави годишно ок. 8,5 мил. мегаватчаса. При цена 237 лв./мв.час колосалната сума 2 милиарда лева, които ще им платим! Ето защо смятам, че калкулацията на електроенергията, състояща се от частта и цената на всеки производител, както и на следващите се надбавки, трябва да бъде оповестена на гражданството без забавяне за обсъждане от всички. Защото от скритите договори, оценки, сметки и пр. елементи страшно мирише на корупция, а пък за вопиюща некомпетентност и безгрижие към национални и граждански интереси да не говорим. Самият сравнително нов министър на икономиката г-н Добрев скоро заяви, че изкупването на ВЕИ-енергията е могло да се отложи като увеличението на цената е щяло да се сведе до едва 5 %."

абе счупете му главата на това лайно от физическия - семержиев бе!