Трасето, дълго 31.4 км, е в отсечката село Оризово-Димитровград и е част от Трансевропейската магистрала "Север - Юг", която свързва Централна и Източна Европа с Близкия Изток и Азия.

Срокът на изпълнение на участъка е 25 месеца, съобщи БТА. Строителят, избран след международен търг, е италианската компания "Кооператива Муратори & Чементисти".
Финансирането в размер на над 133 млн. лева без ДДС е осигурено по Оперативна програма "Транспорт".

31 години след началото на изграждането на магистрала "Марица"сега се поставя първа копка на последната липсваща отсечка, подчерта министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев. Той обеща на строителите всеки месец проверки.
Обещах строителство на три магистрали, а сега работим по шест, посочи министърът.
През август ще бъде поставено началото на отсечката Кърджали - село Подкова, през септември - на нови 8 км от околовръстния път на София и на Лот 1 от автомагистрала "Струма", през октомври - на Европейски коридор номер 8 - Маказа.

"Ако попитате защо сега - защото имаме правилен модел, приоритети и работим много", подчерта министър Плевнелиев. На първата копка край Чирпан присъстваха още посланика на Италия Стефано Бенацо, областният управител на Стара Загора Йордан Николов, строители, кметовете на общините Чирпан и Братя Даскалови.

По повод строежа на друга магистрала - "Тракия", министърът на регионалното развитие коментира, че не е възможно да има увеличание на цената й. Плевнелиев отрече възможността работата по магистралата да спре.
С хеликоптер и няколко камери направихме снимки на строителството на автомагистрала "Тракия", които ще качим YouTube, обяви министърът.

Вчера Плевнелиев обяви, че плажовете у нас ще се проверяват от въздуха с GPS и сателити. "До няколко дни ще демонстрираме тази техника на няколко от плажовете. Стартираме вторичните проверки, използвайки най-модерни средства", допълни Плевнелиев.