Домакините се бяха подготвили да полеят първата копка със "златното" шампанско, но премиерът разумно ги спря.
Ще бъде жалко в условия на криза да го разбием, мотивира се Борисов и подари бутилката на изненадания багерист.
Премиерът не за пръв път подарява шампанско на багерист.

"След управлението на Тройната коалиция в България е нещо нормално да се прави по три пъти първа копка. Според изказванията на Сергей Станишев тук отдавна е трябвало да има завод, както и светлото бъдеще отдавна е трябвало да е дошло”, каза министър-председателят, който връчи сертификат за инвеститор Клас А на собственика на завода „Италчементи Груп”, предаде Дарик.
Преди Борисов премиерите Симеон Сакскобурготски и Сергей Станишев са правили първа копка на същото място.

Министърът на икономиката Делян Добрев допълни, че се дава старт на една от най-големите инвестиции през последния четвърт век в индустрията на България. Проектът е на стойност 160 млн. евро и през следващите 25 месеца ще открие 1000 работни места. Годишният капацитет на новата мощност ще бъде 1,5 милиона тона цимент.
След пускане в експлоатация на новите мощности, работещи с едни от най-високите технологии при производството на цимент, постоянната средна годишна заетост в завода ще 280 души, обясни Добрев.

Министър Добрев посочи още, че за привличането на инвеститори имаме сериозна конкуренция от съседните държави. Сърбия осигурява субсидии за всяко открито работно място, каза той, цитиран от БТА. По думите му обаче ние също имаме своите предимства.

Добрев заяви, че веднага след като бъде взето решение за изграждането на седми блок на АЕЦ "Козлодуй", ще бъде изготвена и пътна карта за строителството. Държавата няма да поеме финансовия риск за тази инвестиция, а ще се търси стратегически инвеститор.

Добрев не уточни къде точно е находището на природен газ, споменато от премиера, но според него има много добри перспективи пред проучванията в Черно море.
До 30 май се очаква да бъдат представени офертите от най-големите компании в света по повод проучванията за газ, а в средата на юли ще стане ясно и коя от тях ще изберем, уточни министърът.