Купувачите обаче често пренебрегват написаното заради цената, обясни  зам.-председателят на Асоциацията на млекопреработвателите у нас Симеон Присадашки пред PRO.BG.
Обединението организира кръгла маса, за да каже „не” на дъмпинговите цени на продуктите, които не отговарят на цените и нормите. Наскоро при отварянето на нова хранителна верига в столичен мол стана ясно, че се продава въпросното евтино мляко.

Продуктът, който се предлага на цена от 9 ст. в голяма верига хипермаркети, е преминал успешно изследванията на ДВСК преди пускането му на пазара, обясниха междувременно от Националната ветеринарномедицинска служба. "Млечният продукт”, както пише на етикета, съдържа краве мляко, растителна мазнина, жива българска закваска за кисело мляко, сухо мляко и млечни протеини до 11%.


Според Присадашки ниските цени не помагат на никого – нито на производителя, нито на преработвателя на млечни продукти, нито на потребителя. За да е качествено киселото мляко, то трябва да е направено със свежо мляко, може и сухо мляко до 3 процента, и свежа закваска.

По думите му консервантите в млякото се слагали заради "глобализацията на пазарите".
Няма търговска верига, която ще поиска мляко със срок на годност 3-4 дни, обясни експертът. Другите млечни продукти - кашкавал и сирене, трябва да са зреят поне 40 дни, но потребителят трудно би разбрал, добави Присадашки.
Той обясни, че качественият продукт трябва да е нито много твърд, нито много мек и да не се разслоява.

"Съвременните технологии при производството на кисело мляко се различават от технологиите в миналото, затова е възможно да има разлика във вкуса му. Това не означава, че е негодно", каза пред БНР изпълнителният директор на Асоциацията на млекопреработвателите в България Михаил Велков. С различната технология той обясни и липсата на каймак в днешното кисело мляко.

Технологията сега позволява маслеността в киселото мляко да бъде равномерно разпределена в цялата маса и затова не се образува този каймак, за който много често се говори, добави Велков. Все по-рядко се среща кисело мляко с отклонение от нормите, защото е засилен контролът върху технологичния процес при производството му, каза още експертът.

Вчера стана ясно, че заради кризата българинът купува кренвирши вместо сирене, тъй като са по-евтини. По-рано през седмицата пък се оказа, че ядем лошо сирене. Заради некачествените храни министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов обяви, че се обмисля връщане на българския държавен стандарт (БДС).