През последните месеци на криза на купувача му се е наложило по-често да прави избор между храните с месо или с мляко. Това зави председателят на Национална асоциация на млекопреработвателите Михаил Тачев, цитиран от "Фокус".
"Месопреработвателите са измислили такъв малотраен колбас като кренвирша, който е по-евтин от 1 кг сирене. Така че е естествено да се посегне към кренвирша, вместо към сиренето", добави той. Според него това при всички случаи свива допълнително пазара на млечните продукти, които "в естествения си вид няма как да се появят в конкуренция с килограм кренвирши”.

По думите му заради растящата безработица хората започват да търсят по-евтиното и цената за тях се оказва водеща при купуването на храни. Растат съответно продажбите на нискобюджетните млечни продукти, които обаче не се произвеждат задължително от сухо мляко и палмово масло, заяви Михаил Тачев. Това са продуктите, произведени с технология, в която се употребява по-малко мляко.

Продукт с по-ниска цена, който се произвежда само от мляко, било сиренето с висока пастьоризация. В него вместо 7 литра краве мляко, се слагат 4, обясни Тачев. Евтиното кисело мляко пък се правело с повече вода, вместо да се слага мляко и евтини заместители.

Не си представям, че след създаването на Агенция за безопасност на храните ще стане някакво чудо с магическа пръчка, каза още Тачев по повод заявеното намерение на земеделското министерство да създаде такова ведомство. Според него най-много да се подобри дейността на Националната ветеринарномедицинска служба и тази на РИОКОЗ като част от бъдещата агенция.

По-рано тази седмица стана ясно изследване, според което повече от половината българи смятат, че качеството на родното сирене е лошо.