Това обяви министър Мирослав Найденов, цитиран от "Фокус".
„Всичко, което се предлага на пазара, трябва да подлежи на контрол. В този смисъл биопродуктите трябва да бъдат с изяснен произход. Трябва да имаме гаранция, че това, което се предлага с наименованието, че е биологично чисто, наистина е такова”, каза министърът.

В отдела ще работят 10 души и те ще организират сертификацията на биопродуктите. Освен това МЗХ смята в бъдеще да популяризира българските биопродукти, за да може „ние да си спомним за уникалния вкус на българските продукти, които да завещаем на следващите поколения", каза министърът.

Контролът се завишава, за да се предотвратят нарушения, като министърът даде пример с един виц - "Смилян е рекордьор на Гинес по производството на боб". Ако всичкият боб, който се предлага е смилянски ние наистина ще поставим рекорд, заяви Мирослав Найденов.

До дни ще влезе в сила наредбата, която позволява директно предлагане на продукти от производители на пазара, съобщи още земеделският министър.

Наредбата ще позволи да се продават плодове и зеленчуци, млечни и месни продукти директно от производителя им. За да продават директно на пазара, производителите трябва да са регистрирани, животните пък трябва да бъдат с добър здравен статус. Предлагането не трябва да бъде на улицата.

Земеделския министър Мирослав Найденов откри днес заедно с посланика на Франция у нас Етиен дьо Понсен изложението за биопродукти "Зелени дни".

Вижте снимки