Средно за 5 лв. за килограм живо тегло се търгуваха агнетата на животинския пазар в града четири дни преди Великден, след дълъг пазарлък цената падаше и на 4.50 лв.

Цените са като миналогодишните, започваме пазарлъка от 6.50, но под 5.50 не спадаме”, разпалено обяснява стопанинът от с. Българчево Георги Стойчев, но пазарната конюнктура показа друго - съседите му продаваха стоката си за 5 лв/кг. Тази година тринадесетте му овце родили 18 агнета, пет от тях близнили позволил си да заколи за семейството си само едно.

За ярета е още рано, за това днес ги предлагат само един-двама, но и те вървят по 5 лв. килограма, като го одереш, намажи го с медицински спирт и запали, за да обгорят космите, които създават характерното стомашно неразположение след консумацията на крехкото ярешко”, „открехваше” клиентите си Стойчев. Според него вносът на замразено агнешко от чужбина им изял поне по лев на килограм, вместо в нашия джоб, парите отидоха при чужденците, палеше се Стойчев.

На съседната „сергия”- каросерията на камион търговец даде две агнета с тегло от по 20 кг за 90 лв. Така в рамките само на 10 минути с този печеливш ход продаде 3 агнета.

В месарските магазини килограм агнешко струва 11 лв, плешката върви 12-13 лв, бутът - 14-15. Яйцата за Великден се предлагаха по 30 стотинки за брой, а кокошките носачки - 10 лв, ако някой ми даде 20 лв - няма да му се разсърдя, обясни търговка от Дупница.

В същото време френски агнета бяха хитът на пазара в Хасково тази година. Броени дни преди Великден и актуалната нашенска мръвка бе повлияна от държавата на изкуството и модата. Единствената ферма в Южна България, в която се отглежда френската порода "Мутон Шароле", е в село Подкрепа, на 8 км от Хасково. Живото тегло върви 5.50 лева, съобщи Bulphoto.

В магазинната мрежа в столицата френската порода се търгува на много по-високи цени – от 12 до 16 лева за килограм. Освен предимството в цената, френската плешка е и по-крехка и няма характерния тежък мирис, който има родното агнешко месо, разказват запознати.


Вижте снимки