От поведението на финансовите институции ще зависи дали ще се радваме на трайна стабилност, последвана от ръст след излизането от кризата или ще станем свидетели на объркване и ниски цени, твърдят експертите, предаде БТА.

Ако през следващите месеци банките изкарат на пазара придобитите от "лоши кредити" имоти и решат да ги реализират бързо, почти независимо от цената, има риск да станем свидетели на срив, поясниха участниците в пресконференцията. Ако финансиращите институции обаче намерят механизъм да задържат тези проблемни имоти извън пазара, до пролетта на новата година при най-търсените и атрактивни жилища предлагането ще се изчерпи.

От агенцията съобщиха, че в момента на пазара няма предложения за най-търсените имоти - двустайни жилища в квартали с добра инфраструктура, след Акт 16 и с добро изложение и етаж. Когато се появят подобни имоти, те се реализират в рамките на седмица, съобщиха експертите. Те прогнозират, че този недостиг ще продължи, а пропастта между добрите и лошите имоти трайно ще се задълбочи.

72% от желаещите да купят имот в София и Варна търсят такъв за 40 000 евро, докато в Пловдив и Бургас - сумата е едва 25 000 евро, отчитат от "Адрес". Недвижими имоти по данни на регистрираните купувачи през декември и януари.  Ако преди няколко месеца те са били склонни да вложат повече средства в това да изберат по-голям или по-хубав имот, то днес по-голямата част остават непоколебими в решението си, посочиха от агенцията. При половината от купувачите твърдостта е продиктувана от невъзможност да осигурят по-голяма сума.

В големите градове за около 40 000 евро би могъл да бъде закупен апартамент около 70 кв.м в сграда без Акт 14, което се счита за рискова сделка, панелно жилище около 60 кв.м. или около 45 кв.м. масивно жилище, ново строителство. В общия случай обаче тези предложения не съвпадат с нагласите на купувачите и те решават да изчакат следващо намаление на цените, коментира Калоян Богданов, Маркетинг мениджър в компанията.

В по-малките градове потребителите оглеждат имоти с цена около 20-25 000 евро, главно двустайни или тристайни апартаменти, и въпреки спада на цените не бързат да купуват.

Двойните сделки ще бъдат много важни и ключови за пазара през следващата година, прогнозират експертите. Ниските цени предполагат, че хората със стабилни доходи или добри спестявания ще могат да осъществяват продажба и с доплащане да купуват по-добър имот.

По данни на агенцията за изминалата година от реално сключени сделки спадът на годишната база за цялата страна е близо 28%. В София с над 30% са паднали цените в "Овча Купел", "Надежда" и "Люлин". Значителен спад на цените се забелязва и в жилищата в центъра на столицата.

Според данните на Националния статически институт средната пазарна цена на жилищата за страната през четвърто тримесечие на 2009 г. е 1001.72 лв./кв. м. Най-високи са средните цени във Варна - 1686.17 лв./кв. м., следвана от София - 1585.17 лв./кв. м. и Бургас -1360.33. лв./кв. м.