Нейният главатар е в критично състояние, а 12 от командирите са убити, заяви говорителят на руското министерство на отбраната генерал-майор Игор Конашенков, цитиран от ТАСС и БТА.

Според него Абу Мохамед ал Джулани, лидерът на сирийския клон на Ал Кайда, преименуван неотдавна на "Джебхат ан Нусра" ("Джебхад Фатах аш Шаам"), и неговите съратници са били атакувани вчера по време на съвещание от бойни самолети Су-34 и Су-35 след сигнал, получен от руското военно разузнаване.

Ал Джулани е тежко ранен, останал е без ръка и според няколко независими източника е в критично състояние.

Ликвидирана е охраната на джихадисткото командване от близо 50 бойци, както и 12 полеви командири, включително най-близкият помощник на Ал Джулани - шефът на службата за сигурност на групировката Ахмад ал Гизаи, уточни генерал Конашенков.

От Министерство на отбраната публикуваха и видеа от въздушната атака в Сирия.









Вчера от руското военно министерство обявиха, че за два дни Русия унищожила стотици джихадисти.

Междувременно групировката "Ислямска държава" публикува видеозапис, на който според нея са показани двама руски военни, пленени от бойците й в района на сирийския град Дейр аз Зур, където Русия оказва подкрепа на сирийската армия срещу джихадистите, предаде Ройтерс.




Руското министерство на отбраната отрича руски военнослужещи да са били пленявани, съобщиха ТАСС и Интерфакс.


*Джабхат ан-Нусра (на арабски: جبهة النصرة لأهل الشام, Джабхат ан-нусра ли-ахл аш-шаам, Фронт за подкрепа на сирийския народ), или фронт „Нусра“, е ислямистка групировка и клон на Ал-Кайда в Сирия. Групировката обявява сформирането си на 23 януари 2012 година по време на гражданската война в Сирия и е най-агресивното и успешно крило на сирийските бунтовници според наблюдатели на конфликта.
През декември 2012 година САЩ обявяват фронта „Нусра“ за терористична групировка. През април 2013 година групировката официално се обявява за клон на Ал-Кайда, отбелязва Уикипедия.