Какво се случи до този час?

Срещу 14 служители на "Гранична полиция" са образувани дисциплинарни проверки за съпричастност към трафика на мигранти, след доклад на инспектората към МВР. Това обяви пред БНТ директорката на Главна дирекция "Гранична полиция" главен комисар Росица Димитрова. Проверяваните служители са от Бургас, Елхово и Малко Търново. След смъртта на младши инспектор Петър Бъчваров, ръководството на МВР е одобрило предложението на "Гранична полиция" за увеличаване щата на дирекцията с 1260 души. В нощта на убийството Бъчваров и колегите му са предотвратили 123 опита за преминаване на границата, а през изминалата нощ са предотвратени около 130 опита. 32-годишният граничен полицай ще бъде погребан днес в Елхово в униформа на "Гранична полиция". В община Елхово е обявен ден на траур. А точно в 12 часа пред всички областни дирекции в страната униформени и цивилни служители на МВР, както и служебни автомобили с пуснат светлинен и звуков сигнал, почетоха с едноминутно мълчание паметта на своя млад колега.

Размерът на средния осигурителен доход за страната за септември 2022 година, е 1335 лева и и 40 стотинки, съобщиха от Националния осигурителен институт. Средномесечният осигурителен доход за страната от 1 октомври миналата година до края на септември тази година е 1253 лева и 37 стотинки. Тези данни служат за изчисляване размерите на новоотпуснатите пенсии през октомври, уточняват от НОИ.

Националният отбор на България по баскетбол за мъже продължава подготовката си за предстоящите си два мача от предварителните квалификации за Европейското първенство през 2025 г., предаде "Корнер". Българите ще гостуват последователно на Португалия в четвъртък и на Кипър в понеделник. Българският представителен отбор ще трябва да се справи в предстоящите срещи без Александър Везенков, който е ангажиран с клубния си тим Олимпиакос в Евролигата, както и приключилият кариерата си в националния състав Дий Бост. Натурализираният американски баскетболист Дейвид Кравиш ще се присъедини към националния отбор директно в Португалия. Центърът не успя да осъществи връзките с полетите си от Испания и да пристигне навреме в София. На група от 12 баскетболисти ще разчита селекционерът Росен Барчовски. С две победи до момента "лъвовете" са лидери в група F.

Девет души, от които осем деца на възраст от една до 11 години, загинаха в пожар в четириетажен жилищен блок в турския окръг Бурса. Сред загиналите е и майката на няколко от децата. Жертвите са от сирийски произход, като всички са били от едно семейство или техни роднини. По време на избухването на пожара бащата не е бил в апартамента, но се е опитал да потуши огъня, вследствие на което е обгазен и е в болница. Предварителното разследване показва, че пожарът е причинен от печка в апартамента. В жилищния блок живеели предимно сирийски бежанци.

Подробно за темите от началото на деня, чуйте в този Podcast:

Последвайте ни в: Spotify - Google Podcasts - Anchor - Breaker - Pocket Casts - RadioPublic

Какво ни впечатли преди малко?

Собственик на лек автомобил откри граната в колата си. Къде в София се случва това и какво следва? Чуйте в Podcast новините. 

А какво ще кажете за това?

"Нарядите ще използват вече дълго оръжие при носене на службата. В спешен порядък ще започват обучението и стрелби с такова оръжие, защото голяма част от състава, който не е преминал казарма, не умее да борави с такова. Създадена е организация за спешното обучение и преминаване на стрелба" - това обясни в ефира на bTV главният секретар на МВР Петър Тодоров на въпрос кога ще получат новото си оръжие патрулните полицаи. По думите му това ще стане за седмица - две. Днес ще бъде проведена среща между заместник-министри от българска и турска страна по повод на убийството на 32-годишния полицай Петър Бъчваров на българо-турската граница край Голям Дервент. Подробности чуйте в обедните Podcast новини.

А ние ви питаме: 

 

Гласувайте и коментирайте по темата в страницата на подкаста. Най-интересните ваши мнения ще цитираме във вечерния новинарски Podcast точно в 18 часа. 

Искате ли да се чуе вашият глас в Podcast новините? 

Ако желаете лично да споделите мнение по темата, да изпратите новина или да предложите идея, пишете ни e-mail PodcastNews@dir.bg, като оставете име и телефон за обратна връзка. Ние четем всички отзиви.