С какво ще запомним този ден? 

За да отиде третият мандат при Стефан Янев, "Български възход" трябва да обясни ясно своята идеология и ценности - още от коментара на политолога от "Галъп" Яница Петкова чуйте в Podcast новините. 

И още от темите, които ще чуете: 

Европейската комисия е дала одобрение България да получи първото плащане по Плана за възстановяване и устойчивост, което е в размер на 2,7 млрд. лева. Това обяви вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов на извънреден брифинг в Министерския съвет. Предстои всички държави да одобрят документите, което по думите на Пеканов е формална процедура, която ще продължи няколко седмици. 

Софийската военно-окръжна прокуратура повдигна обвинение на заместник-командира по летателната подготовка на авиобазата "Граф Игнатиево" Методи Орлов във връзка със смъртта на подполковник Валентин Терзиев, който загина при инцидент с МиГ-29 край Шабла. Орлов се разследва за причиняване на смърт поради немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност. Според прокуратурата той е трябвало да забрани на пилота да проведе стрелба с ракета, поради липса на достатъчно време да излезе безопасно от атаката. Освен заради смъртта на Терзиев вследствие на това, Орлов ще отговаря и за щетите по разбилия се изтребител, които са в размер на над 9 милиона лева. Наложена му е мярка "подписка".

Тялото на украински военен пилот е изплувало в морето край Царево през септември, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Бургас. Останките са на 61-годишния Михаил Матюшенко, който обучавал бригада от украинската авиация, позната като "Призракът от Киев". Матюшенко е родом от град Буча. Летецът е загинал на 26 юни във въздушен бой в района на Змийския остров, а след като тялото престоява поне два месеца във водата, в началото на септември изплува край Царево. Специален петцифрен код и ДНК-експертиза са установили самоличността му. Останките на Матюшенко са пристигнали в родния му Буча на 2 октомври, а на следващия ден е бил погребан в Алеята на героите с тържествена церемония.

С какво още ще запомним този ден, чуйте във вечерните Podcast новини:

Последвайте ни в: Spotify - Google Podcasts - Anchor - Breaker - Pocket Casts - RadioPublic

Какво ни впечатли преди малко? 

Има задържан за убийството на актрисата Виолета Донева. Кой е той, чуйте в Podcast новините.