С какво ще запомним този ден? 

"Миналата година политическата криза беше решена след като БСП от партия на статуквото беше предефинирана като партия на промяната. Нещо подобно и нестандартно може да реши и сега на пръв поглед сложната следизборна ситуация" - чуйте в Podcast новините още от коментара на политолога от "Алфа Рисърч" Павел Вълчев.

И още от темите, които ще чуете: 

При 100% обработени протоколи в ЦИК нещата след изборите изглеждат така: от седем партии и коалиции в парламента, първа е ГЕРБ-СДС с 25.33%, следвана от ПП с 20.20% подкрепа. Третото място си запазиха ДПС с близо 14% от вота, следвани от "Възраждане" с 10.17%. Пета остава БСП, която събра едва 9.30% доверие, което е историческо дъно за столетницата. Останалите две партии, които минават бариерата, са ДБ със 7.44% и "Български възход" с 4.62%. Окончателно ИТН е вън от парламента. По области ГЕРБ-СДС печелят в 24, ДПС в пет, а "Промяната" - само в два района в София. В 25-и многомандатен избирателен район в столицата Бойко Борисов печели срещу Христо Петров. В 23-ти и 24-ти МИР в лидерската битка Асен Василев надделява над Румен Христов, а Кирил Петков - над Тома Биков. Окончателните резултати се очакват най-късно в четвъртък, когато ще стане ясна и точната избирателна активност, но говорителят на ЦИК Цветозар Томов призна, че на вчерашните парламентарни избори е регистрирана най-ниската активност от 32 г. насам. Повече от 87 хиляди души са отишли до избирателните секции, само за да отбележат: "Не подкрепям никого".  

От НСИ обявиха окончателно с колко точно е намаляло населението у нас - за последните 10 г. с над 844 хиляди души до 6 милиона и 519 хиляди, което е намаление с 11,5 на сто. Факторите, които оказват влияние върху броя на населението на страната, са естественото движение (раждания и умирания) и външната миграция. Средногодишният темп на намаление на година се е увеличил до 1,2 на сто от 2011-а до миналата година. В четирите най-големи области у нас - София, Пловдив, Варна и Бургас, живее 41,7 на сто от населението на страната. Най-малка е област Видин с население малко над 75 хиляди души. От преборяването става ясно и, че е налице продължаващ процес на демографско остаряване, намаляване на трудоспособното население, както и на абсолютния брой на населението във възрастова група от 0 до 14 години.

Апелативната комисия към Българския футболен съюз промени наложеното наказание на Левски, като за следващия домакински мач на клуба затворен за фенове ще бъде само Сектор "А", предаде "Корнер". "Сините" бяха наказани за мач без публика заради хвърлена бомбичка по време на дербито с ЦСКА, която удари физиотерапевтът на "червените" Иван Христов. След първоначално наложената санкция от Левски излязоха с остра позиция към БФС. Претенциите бяха, че заседанието е проведено "на тъмно" и никой в клуба не е бил запознат с детайлите по случая. Клубът дори обяви неподчинение и призова феновете си да напълнят стадиона въпреки наказанието. Така се стигна до извънредно заседание на Апелативната комисия. Като мотив за смекченото наказание се посочва, че няма доказателства за нараняване, тъй като пострадалият не е представил нужната документация. Затворен за съботния мач срещу Ботев (Пловдив) ще бъде Сектор "А" на стадион "Георги Аспарухов", без затворените му помещения и ВИП ложата, докато секторите "Б" и "В", както и този за гостуващата публика ще бъдат отворени.

С какво още ще запомним този ден, чуйте във вечерните Podcast новини:

Последвайте ни в: Spotify - Google Podcasts - Anchor - Breaker - Pocket Casts - RadioPublic

Какво ни впечатли преди малко?

Какво налага промяна в принципите на планиране на западните военноморски операции? Чуйте в Podcast новините.