Какво се случи до този час?

От 1 юли можем да зареждаме бензин и дизел с отстъпка от 25 стотинки за литър, няма да има ограничение в литрите. И още от официално представения антикризисен пакет на правителството - пенсиите се вдигат средно с 20 процента от юли, през октомври ще бъдат преизчислени по "швейцарското правило". Мерките предвиждат още за срок от една година да се занули ДДС за хляба, същият данък за парното и топлата вода да се намали на 9 процента, както и на природния газ за крайните потребители. От акциз ще бъдат освободени електрическата енергия, природният газ и метанът. Ще бъде направена препоръка до КЕВР за две ставки за цените на ток, парно, вода и газ, като целта е да се въведе тарифа за по-малко потребление. Както беше обявено по-рано, данъчните облекчения за родители се увеличават, като за едно дете отстъпката ще е 6000 лева на година, и ще може да се ползва като облекчение на три месеца. 

"Пестим пари от привличане на инвестиции, за да раздаваме хаотично" - още от коментара на икономиста Мика Зайкова за мерките на кабинета можете да чуете в подкаста.

Григор Димитров е тенис играчът с най-много поредни участия на турнири от Големия шлем, предаде "Корнер". Присъствието в основната схема на българина на предстоящия "Ролан Гарос" ще е негово 45-о поредно, като никой друг играч вече не може да се мерси с актуалния му рекорд. Това стана възможно благодарение на квалификациите на френската надпревара, където двамата актуални рекордьори отпаднаха. Това са испанският ветеран Фелисиано Лопес и италианският Андреас Сепи. Те имаха съответно 79 и 66 поредни участия в основната схема на турнири от Големия шлем, но серията им беше прекъсната.

Три различни групи ученици днес, утре и на 20 май са част от детски лагери в околностите на село Мезек, където експерти по биоразнообразие ги запознават със застрашените животински видове и техните местообитания. Така докато децата се забавляват, научават и за начините за опазването на видовете. Детските лагери се провеждат в рамките на дейност "Работа със заинтересовани страни" в изпълнение на проект "Хабитат Сакар" с бенефициент сдружение "Асоциация наука за природата". Повече чуйте в Podcast новините от Калоян Стойчев - представител на фирмата, натоварена с организацията на дейностите със заинтересованите страни по проекта. 

Днес ви питаме:"Одобрявате ли предложените от кабинета мерки срещу високите цени на горивата?". До този час повечето отговори са "Не". Ето и два от вашите знакови коментари по темата: ''Мерките са като да пълниш каца без дъно, НО за наша сметка", и "Абсолютно и безусловно подкрепям! Кой бяга от хубавото?". Кои други ваши мнения ни впечатлиха, чуйте в обедните Podcast новини.

Последвайте ни в: Spotify - Google Podcasts - Anchor - Breaker - Pocket Casts - RadioPublic

А какво ще кажете за това?

"Одобрявате ли предложените от кабинета мерки срещу високите цени на горивата?" - това ви питаме днес във връзка с планираното от правителството намаляване на цената за продажба на биодобавката в горивата за юли, август и септември, премахване на акциза за природен газ и метан, намаляване на ДДС на природния газ и пропан-бутана на 9%.

До този момент превес имат отговорите "Не". Анкетата продължава. Гласувайте и коментирайте в страницата на подкаста. Експертен коментар по темата очаквайте във вечерния новинарски Podcast точно в 18 часа.

Искате ли да се чуе вашият глас в Podcast новините?

Ако желаете лично да споделите мнение по темата, да изпратите новина или да предложите идея, пишете ни e-mail PodcastNews@dir.bg, като оставете име и телефон за обратна връзка. Ние четем всички отзиви.